Tekst objavljen: 12.12.2012 7:45        


Kriza i besparica vratile su ček na poček na velika vrata u prodavnice. Za prvih deset meseci ove godine realizovano je sedam miliona čekova u vrednosti od 32 milijarde dinara. Kada biraju gde pazare na poček, potrošači se odlučuju za prodavnice koje daju duži rok.

Teško potrošačima: Zakon skraćuje ček na poček

Što više dana i meseci – to bolje, valjda će u međuvremenu nešto leći na račun. Međutim, rokovi plaćanja bi se već od proleća mogli skratiti.

Da li će trgovci sami kreditirati potrošače i izdati svoje kartice ili će se udružiti s bankama pa tu tražiti rešenja za povoljnu kupovinu, ostaje da se vidi. Tek, izvesno je da će ček ostati u prometu i na proleće. Dogod je to beskamatni način plaćanja, potrošači će ga koristiti. Toga su svesni i bankari i trgovci pa sve češće sklapaju međusobne ugovore u kojima nude beskamatno plaćanje karticama za određena preduzeća i prodajna mesta. Tako konkurišu počeku. Zato nije loše pre odlaska u kupovinu pogledati s kojim trgovcima banka ima takve sporazume. Može se uštedeti, a s obzirom na ekonomske prognoze za narednu godinu, i tada će svaka ušteda dobro doći.
Od 31. marta naredne godine država će svoje obaveze izmirivati u roku od 45 dana, a ostali će morati da plate najduže u roku od dva meseca. To znači da će i trgovine ograničiti plaćanje čekom na dva meseca. Ipak, šansi da duži rok ostane ima.

Trgovci su zainteresovani za to da ček ostane, a u bankama kažu da su otvoreni za saradnju s prometnicima. To, između ostalog, može na naše tržište doneti i zajedničke trgovačko-bankarske kartice.

Za sada imamo samo jednu takvu – „dinu” – koju izdaje Komercijalna banka i kobrendirana je s domaćim trgovinskim lancem DIS.

Ta kartica omogućuje kupcima da u prodavnicama pomenutog lanca kupuju odloženo na 90 dana. Za prvih 60 dana kreditiranje je beskamatno, a potom banka zaračunava za preostali mesec kamatu od 1,20 posto.

U Sosijete ženeral banci nisu počeli saradnju ni s jednim lancem, ali ako se neko zainteresuje, spremni su za to. Oni imaju „masterata„ karticu gde se plaća na odloženo uz pet posto provizije. Prva rata se plaća nakon 30 dana, a najduži rok je šest meseci. U prodajnim objektima s kojima banka ima ugovor o saradnji moguće je dobiti odgodu i na više rata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rate potrošači kupovina na rate kupovina na odloženo čekovi ček poček kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana