Tekst objavljen: 27.05.2013 11:49        


Od početka godine trgovci se uglavnom nisu mnogo obazirali na nivo deviznog kursa, koji je je tek ponekad prelazio 112 dinara. Uprkos tome i dalje "drže" cene projektovane na kurs od 118 i više dinara. Uvozna roba nije pojeftinila, iako je vrednost evra pala u odnosu na prošlu godinu.

Trgovci ne haju za kurs: Cene kao da je evro 118

U cenu koju formira uvoznik, koji očekuje pare na odloženo vreme, ukalkuliše se i određeni deo kursne razlike za budući trenutak kada pare legnu na račun kako im se dinar ne bi obezvredio.

Kada dođe do rasta vrednosti evra za tri do pet odsto, to se, po pravilu, istog dana odrazi i na cene uvozne robe u trgovinama. Tehnička roba, odeća, obuća, ali i kozmetika iz inostranstva, u pojedinim trgovinama, prodaju se skuplje i do 10 odsto. Najpre reaguju prodavci elektronike i kućnih aparata, ali i oni iz butika i malih radnji. Oni objašnjavaju da su nove "teže" cenovnike uskladili sa kretanjem na kursnim listama. Ali kada je situacija obrnuta i kada jača dinar, teško se obaraju "nazidane" cene.
Ovo bi bilo donekle i razumljivo u uslovima kada devizni kurs ne bi bio stabilan kao što je u proteklih pet meseci.

Ekonomisti generalno ističu da je "lek" za podsticanje tražnje, u stvari podizanje konkurentnosti među trgovinskim lancima. Trenutno im "pariraju" samo ulične tezge.

Na jednostavnom primeru uvozne čokolade od 100 grama očigledno je koliko se zaradi samo po osnovu više zaračunatog kursa. Na prodajnoj ceni od 120 dinara, kada se evro računa po 118, a ne po 112 dinara, trgovac je "dobar" oko pet evrocenti, odnosno 5,6 dinara. Po svakoj prodatoj čokoladi.

Stručnjaci ukazuju da su špekulacije na tržištu očigledno svakodnevne, dobavljači i prometnici ne žele da gube na velikim dnevnim oscilacijama deviznog kursa, zaračunaju robu prema znatno većim vrednostima evra.

- To je klasičan primer zloupotrebe finansijske krize i prebacivanje novih troškova na krajnjeg korisnika, odnosno kupca - komentariše Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača i dodaje da tako visoke cene uvozne robe nemaju opravdanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs kurs evra pojeftinjenje poskupljenje cene trgovci prodavci kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana