Tekst objavljen: 28.01.2013 7:46        


Sezonska sniženja garderobe se bliže kraju, ali u mnogim trgovinama još nisu ispraznila rafove. Potrošači ni ove godine nisu videli velike razlike između rasprodaja i regularnih cena. Dok je u srpskim buticima sniženje najčešće 30 odsto, u Evropi se sada garderoba nudi po cenama nižim barem za 70 odsto.

U Srbiji garderoba skuplja nego u Berlinu

Kod nas se teško mogu naći prave rasprodaje po ugledu na one evropske, gde se majice mogu pazariti za pet do najviše 15 evra, farmerke i suknje za 10 do 20, a sakoi i haljine do 30 evra.

Izlozi radnji izlepljeni su ovih dana reklamama o sniženju do 70 odsto, ali samo za probrane modele, koji su zaostali na vešalicama. Konfekcijskih brojeva koje nosi većina potrošača, odavno nema.
Poslednjeg dana sniženja u evropskim prestonicama spuštaju cene na tri, četiri evra za jedan artikal.

Kada se uporede cene iz autleta, razlika je još veća, pogotovo za kvalitetnu garderobu. U zemlji su markirane "krpice" i do pet puta skuplje nego u razvijenim zemljama Zapadne Evrope.

Trgovci cene ne spuštaju ni kada robu ne mogu da prodaju. Sačekaju, pa je ponovo ponude na popustu sledeće sezone.

- Konkurencija je slaba kod nas, pa prodavci mogu da manipulišu sa lažnim rasprodajama - kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

- Da postoje veliki lanci prodavnica, oni bi spustili cene, kupci bi otišli kod njih, pa bi ostali trgovci to morali da prate. Ovako, neki konstantno drže na vratima obaveštenje "rasprodaja", a garderobu ne snize ni za pet odsto. To ni zakonski nije dozvoljeno, jer se obmanjuju potrošači  dodaje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cene sniženja proizvodi na sniženju popusti kupovina sa popustom garderoba kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana