Tekst objavljen: 31.01.2013 14:50        


Beograđani koji žive u starijim zgradama, a žele da grejanje plaćaju po utrošku toplotne energije, a ne po kvadratu, tu mogućnost imaće od aprila ove godine, kažu u Beogradskim elektranama. Ovu mogućnost već imaju sugrađani koji žive u novijim zgradama.

Uštedite na grejanju: Platite samo koliko trošite

Od oko 300.000 domaćinstava priključenih na daljinski sistem, u Beogradu trenutno samo oko 9.000 stanova plaća grejanje po stvarnom utrošku.

Ugradnja opreme po jednom radijatoru košta od 50 do 75 evra. Pomoću termoregulacionog ventila korisnici će moći da regulišu temperaturu, samim tim i iznos računa, dok delitelj toplote registruje koliko energije je mesečno preuzeo jedan radijator. Očitavanjem svih delitelja toplote u stanu dobija se mesečna potrošnja. Ti podaci se dostavljaju „Elektranama”, koje ih prosleđuju „Infostanu”.
- Sada svaka zgrada treba da formira skupštinu stanara koja će nam uputiti zahtev za dostavu analize potrošnje iz prethodnog perioda. Tu analizu mi vraćamo skupštini stanara koja na osnovu nje donosi konačnu odluku da li želi da pređe na novi sistem naplate. Ukoliko je zainteresovana, skupština stanara bira preduzeće koje će napraviti projektnu dokumentaciju (elaborat o ugradnji termostatskih ventila i uređaja za registrovanje potrošnje) – objašnjavaju u Elektranama.

Na kraju celog postupka, potrošačima će stići računi na kojima će postojati dve stavke – fiksni i varijabilni troškovi. Prva stavka je angažovana snaga, a druga utrošeni kilovat sati.

– Svaki potrošač moraće da plaća prvu stavku računa u iznosu koji je naznačen na uplatnici, dok na drugi deo računa korisnik može potpuno da utiče. To znači da može da smanji grejanje tamo gde ne boravi ili da ga potpuno ugasi kad uopšte nije u stanu, pa će samo plaćati onoliko koliko potroši, odnosno plaćaće samo fiksni deo računa – dodaju u Elektranama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena grejanja centralno grejanje skupo grejanje skupo grejanje troškovi energetika potrošači Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana