Tekst objavljen: 03.06.2013 15:59        


Kontrole Poreske uprave pokazale su da svaki treći objekat ne izdaje fiskalne račune. Kako bi ovoj praksi stali na put, inspektori kreću od danas u pojačanu, stalnu kontrolu i apeluju na građane da traže fiskalne račune od manjih trgovaca i ugostitelja koji na različite načine uspevaju da izbegnu ovu obavezu.

Za fiskalni račun nagrada, ko ne uzme ima - popust

- Naši inspektori ići će po terenu, kupovaće raznorazna dobra i videće da li se izdaju fiskalni računi. Ako se ne budu izdavali, najpre ćemo kazniti, a posle ćemo ići u privremeno zatvaranje lokala. Kada bi svi koji su u fiskalnom sistemu izdavali račune, siva ekonomija bila bi svedena na minimum - objašnjava Ivan Simič, direktor Poreske uprave (PU).

Počinje i nagradna igra

Da je situacija sa neizdavanjem računa alarmantna, govori i to što će PU, kako bi podstakla građane da uzimaju fiskalne račune, u junu organizovati i nagradnu igru “Sačuvaj račun“, koja počinje u junu. Građani koji prikupe 30 računa do septembra ili decembra moći će da dobiju automobil.
Podaci PU govore da fiskalne račune firme najviše izdaju u Beogradu, a najmanje na jugu Srbije.

Preduzetnici, frizeri i kozmetičari koji plaćaju porez paušalno nisu obavezni da izdaju fiskalni, ali moraju da izdaju običan račun, a najinventivniji u izbegavanju izdavanja fiskalnih računa su ugostitelji, prodavnice brze hrane i male trgovinske radnje.

U manjim mestima vlasnici malih komšijskih radnji stalnim kupcima često daju specijalne kartice koje im garantuju popust od pet odsto na svaku kupovinu pod uslovom da ne dobiju fiskalni račun. Na ovaj način trgovci za sebe zadržavaju ostalih 15 odsto od PDV-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiskalni računi fiskalne kase računi plaćanje računa Srbija poreska uprava poreznici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana