Tekst objavljen: 06.09.2013 13:59        


Siromaštvo sve oštrije kuca na naša vrata i iz godine u godinu, izdvajamo sve više novca za hranu. Srbima je za kupovinu hrane i plaćanje mesečnih računa, prema poslednjim merenjima, bila potrebna gotovo plata i po, odnosno 1,47 prosečnih zarada. A, pre pet godina za pokriće tih izdataka izdvajali smo 1,35 prosečnih plata!

Život sve skuplji: U potrošačkoj korpi plata i po

To jasno pokazuje koliko je kupovna moć stanovništva opala, ukazuju u Institutu za tržišna istraživanja. I mada smo ovog leta imali pozitivan iskorak, plate su povećane 5,1 odsto na mesečnom nivou, to nije mnogo popravilo situaciju.

- Bez obzira na to što je došlo do rasta zarada, čim je neophodno izdvojiti više od jedne zarade za pokriće osnovnih životnih potreba, znak je da živimo u dubokoj ekonomskoj bedi i siromaštvu - smatra Saša Đogović, saradnik IZIT.

- Koliko je duboka kriza pokazuje i podatak da je za prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period lani, za 8,4 odsto smanjena prodaja elementarnih proizvoda, neophodnih za život.

Pad kupovne moći uslovio je i smanjenje maloprodajnog prometa za 7,3 odsto na godišnjem nivou. Samo po osnovu poskupljenja električne energije u avgustu, inflacija će u septembru porasti za oko jedan odsto. Uz to, ovog meseca računa se i sa poskupljenjem gasa, a najavljuje se i skok cena nafte.

- Inflacija će na kraju godine biti nešto viša nego što je projektovala NBS i dostići će oko šest do 6,5 odsto - ocenio je Đogović. - NBS je projektovala gornju granicu inflacije od 5,5 odsto, ali će ona biti probijena imajući u vidu poskupljenje energenata na svetskom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana