EBRD i Banca Intesa povećavaju obim plasmana u srpsku privredu

Objavljeno: 23.03.2010


Novosti iz banaka izvor: Banca Intesa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Banca Intesa potpisale su sporazum o korišćenju nove kreditne linije u iznosu od 30 miliona evra namenjene kreditiranju sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Ova kreditna linija deo je ukupnog EBRD plasmana vrednog 100 miliona evra koji je stavljen na raspolaganje bankama članicama Intesa Sanpaolo grupe u regionu Istočne Evrope.
Banca Intesa, članica Intesa Sanpaolo grupacije, je vodeća banka na srpskom tržištu i pouzdan partner za 1,4 miliona klijenata, fizičkih i pravnih lica, koje servisira putem jedne od najrazvijenijih poslovnih mreža u zemlji.
Kreditna linija EBRD biće plasirana privatnim kompanijama u Srbiji kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne kredite u vrednosti do 2,5 miliona evra i koristiće se za finansiranje obrtnih sredstava i podršku investicionim projektima.
“Drago nam je što nastavljamo saradnju sa Banca Intesa, koju smo prepoznali kao partnera u projektima, koji imaju za cilj razvoj srpske privrede, posebno u vreme nestabilnih ekonomskih prilika kada preduzeća imaju ograničen pristup sredstvima neophodnim za budući razvoj. Ovim aranžmanom Banca Intesa ne samo da će povećati obim kreditiranja sektora malih i srednjih preduzeća, već će doprineti i povećanju konkurencije u ovom sektoru.” kaže Hildegard Gaček, direktor EBRD u Srbiji.
„Veliko je zadovoljstvo što je naša banka i ove godine od strane EBRD izabrana za partnera u projektima koji imaju za cilj da podrže razvoj sektora malih i srednjih preduzeća. U uslovima još uvek aktuelne ekonomske krize, ovaj projekat je u skladu sa našim strateškim opredeljenjem da ponudu sektoru malih i srednjih preduzeća razvijamo u duhu osnaživanja celokupne privrede. Uverena sam da će i ova kreditna linija biti uspešno realizovana, ostvariti dobre rezultate i ispuniti očekivanja svih aktera projekta“, kaže Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.
Saradnja EBRD i Banca Intesa započela je 2009. godine ugovorom o korišćenju kreditne linije u vrednosti od 10 miliona evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti srpskih preduzeća, koji se uspešno realizuju.
Aranžman EBRD i Intesa Sanpaolo grupacije takođe obuhvata i kreditnu liniju u iznosu od 20 miliona evra koja je stavljena na raspolaganje članici Intesa Sanpaolo grupacije u Bosni i Hercegovini, kao i 50 miliona evra njenoj članici, CIB banci u Mađarskoj. Ova investicija je deo zajedničkih napora EBRD, Svetske banke i Evropske investicione banke (EIB) da obezbede 25 milijardi evra za podršku bankarskom sektoru u regionu, kao i pomoć preduzećima koja su pogođena svetskom ekonomskom krizom.
Od početka svog poslovanja u Srbiji EBRD je plasirao sredstva od 3,5 milijardi evra od čega je 1,8 milijardi evra plasirano u privredu.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana