Tekst objavljen: 03.06.2013 12:12        


U periodu od 2001. do 2011. godine, broj motocikala i mopeda u Republici Srbiji uvećao se gotovo tri puta. Iza kaciga i zaštitne moto opreme nalaze se obični ljudi: očevi, majke, advokati, radnici, doktori, studenti...

Bajkerima osiguranje isto kao i za druge građane

Pronađi najbolju ponudu osiguranja - Osiguranjeonline


- Sa aspekta osiguravača, lica koja upravljaju motociklom u svakodnevnom saobraćaju ne spadaju u posebnu kategoriju kada su rizici u pitanju i njihovi ugovori se ne razlikuju od ugovora drugih klijenata. Ljudi koji se bave moto trkama, što spada u kategoriju opasnih sportova, izlažu se velikom riziku i iz tog razloga ne mogu da zaključe ugovor o osiguranju života.

Moto kros je kategorija koja se razlikuje od prethodne. Učesnik u moto krosu može da se osigura uz doplatak za rizik koji određuju stručne službe GRAWE osiguranja po potpisanoj ponudi za osiguranje života. Doplatak za učesnike moto krosa postoji i za osiguranje života za slučaj smrti i doživljenja, ali i za dodatna osiguranja kao što je dodatno osiguranje od nezgode koje ima za posledicu smrt ili trajnu invalidnost - kaže Dragana Marković iz odeljenja za marketing i odnose s javnošću Grawe osiguranja.

Sa aspekta osiguravajućeg društva, lice koje na skuteru obavlja svoje zanimanjene ima poseban rizik. Na primer, kurir može da bude rizično zanimanje ako prevozi dragocenosti ili novac, ali se to najčešće ne obavlja na skuteru.

- U skladu sa Opštim uslovima za osiguranje lica od posledica nesrećnog slučaja, postoje slučajevi u kojima osiguravajuće društvo nema obavezu da isplati naknadu iz osiguranja. To se odnosi na učestvovanje na moto takmičenjima i probnim vožnjama. Iz osiguranja su isključeni slučajevi ako su nastali usled dokazane uzročne veze delovanja alkohola ili narkotičnih sredstava na osiguranika u trenutku nastanka nesrećnog slučaja. Smatra se, ako se ne dokaže suprotno, da je nesrećni slučaj nastao usled dokazane uzročne veze delovanja alkohola na osiguranika i to: ako je vozač motornog vozila imao u trenutku nastanka nesrećnog slučaja u krvi više od 0,5 promila alkohola, zatim ako je alkotest pokazao alkoholisanost, a osiguranik se nije potrudio da putem analize krvi bude tačno utvrđen stepen njegovog stanja i ako je osiguranik odbio ili izbegao mogućnosti utvrđivanja količine alkohola u krvi - objašnjava Dragana Marković.

Pored navedenih slučajeva, osiguravajuće društvo nije u obavezi da isplati naknadu iz osiguranja ako je osiguranik namerno prouzrokovao nesrećni slučaj ili nema urednu vozačku dozvolu za određenu kategoriju vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje grawe osiguranje osiguravajuće kuće osiguranje motornih vozila motori Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana