Tekst objavljen: 23.04.2013 17:31        


Nacionalna organizacija potrošaca Srbije (NOPS) ukazala je na nezakonito postupanje pojedinih osiguravajućih društava koja primenom takozvanog bonus-malus sistema povećavaju cenu osiguranja potrošačima čak i do 30 odsto.

Da li osiguravajuće kuće varaju klijente?

Saznajte šta vam sve osiguravajuće kuće nude - Osiguranjeonline.com

Bonus-malus sistemom, podseća se u saopštenju NOPS-a, smatra se "utvrđivanje visine premije osiguranja od auto-odgovornosti određenog vozila primenom odgovarajućeg premijskog sistema, u zavisnosti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu za koju je on odgovoran".

Bonus predstavlja umanjenje osnovne premije obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, ukoliko u periodu osiguranja od najmanje godinu dana nije bilo šteta, dok malus predstavlja uvećanje ukoliko je bilo prijavljenih šteta.
Pozivajući se na dostupne informacije NOPS tvrdi da određene osiguravajuće kuće primenjuju taj sistem samo na osnovu činjenice da je iz osiguranikove premije naplaćena neka šteta trećem licu a da prethodno nisu utvrdile njegovu krivicu, odnosno odgovornost.

- Skandalozno ponašanje pojedinih osiguravajućih kuća dovodi do toga, da se potrošačima nezakonito povećava, čak i do 30 odsto, cena osiguranja, što važi i za naredne godine - navodi se u saopštenju.

NOPS je najavilo da će se obratiti svim relevantim institucijama sa zahtevom da se utvrde i sankcionišu sve eventualne nepravilnosti u radu osiguravajućih društava koja posluju u Srbiji.

Iz NOPS-a su pozvali potrošače koji smatraju da je u njihovom slučaju primenjen bonus-malus sistem i protivzakonito utvrđena cena osiguranja, bez prethodno utvđene odgovornosti za štetni događaj, da im se jave radi zaštite prava i interesa.

Osiguravajuće kuće: Nismo kršili zakon

Odluku o uvođenju i načinu funkcionisanju bonus - malus sistema donela je Narodna banka Srbije, a Udruženje osiguravača Srbije (UOS) je samo sprovodi, rečeno je u tom udruženju. Povodom tvrdnji da su pojedina osiguravajuća društva primenom bonus-malus sistema nezakonito povećala cenu osiguranja potrošacima čak i do 30 odsto, istaknuto je da je stav UOS-a i osiguravača da prevare nisu moguće, jer se u svemu poštuje odluka NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bezbednost na drumu vožnja osiguranje vozila osiguranje od autoodgovornosti osiguranje autoodgovornosti osiguranje autobomobila kasko osiguranje auto osiguranje osiguravajuće kuće NOPS zaštita potrošača prava potrošača potrošači bonus-malus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana