Tekst objavljen: 13.07.2013 11:00        


Dok je u velikom broju osiguravajućih kuća „zeleni karton” naprasno pred odmore poskupeo za čak 50 odsto (na 3.000 dinara) ovaj dokument besplatan je u mnogim evropskim državama ili košta svega nekoliko evra.

Idemo na more: Zašto zeleni karton nije besplatan

Vest o poskupljenju „zelenog kartona” izazvala je nezadovoljstvo mnogih koji će se ka letovalištima u Grčkoj uputiti preko Makedonije. Ova potvrda potrebna je i još samo za prolazak kroz Bosnu i Hercegovinu, koja je često alternativan pravac onima koji putuju ka Crnoj Gori.

Inače, prema objašnjenju osiguravača „zeleni karton” obezbeđuje osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne štete u saobraćajnim nezgodama u inostranstvu. Od 1. januara 2012. godine nije potreban za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije, ali ni za putovanja u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.
Tim povodom javljali su se i čitaoci iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Švedske… tvrdeći da se u ovim državama „zeleni karton” dobija besplatno i da im je nejasno zbog čega osiguravajuće kuće u Srbiji „obično parče papira” naplaćuju po toj ceni.

Kompanije ga u ovim državama, kako kažu, izdaju prilikom osiguranja vozila, ili ih na zahtev klijenata šalju na kućnu adresu bez ikakvih troškova.

Na pitanje zbog čega se „zeleni karton” kod nas i dalje naplaćuje, kada on zapravo predstavlja međunarodnu potvrdu da je vozilo osigurano od autoodgovornosti, u Udruženju osiguravača Srbije (UOS) kažu „da je takva politika osiguravajućih kuća” priznajući da postoje države u kojima je „zeleni karton” besplatan.

– Iako postoje države u kojima se „zeleni karton” ne naplaćuje, u većini zemalja se izdavanje tog dokumenta naplaćuje u skladu sa poslovnom politikom društava za osiguranje. Tako je u Srbiji – kažu u UOS-u.Kako navode, i pored toga što je Srbija član Evropske mreže osiguranja domaće osiguravajuće kuće niko ne obavezuje da ovaj dokument izdaje korisnicima besplatno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ime 13.07.2013 16:11

    banda lopovska

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija auto osiguranje osiguranje od autoodgovornosti osiguranje autoodgovornosti osiguranje automobil automobili bezbednost na drumu vozači vožnja zelena karta zeleni karton

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana