Tekst objavljen: 13.07.2013 11:00        


Dok je u velikom broju osiguravajućih kuća „zeleni karton” naprasno pred odmore poskupeo za čak 50 odsto (na 3.000 dinara) ovaj dokument besplatan je u mnogim evropskim državama ili košta svega nekoliko evra.

Idemo na more: Zašto zeleni karton nije besplatan

Vest o poskupljenju „zelenog kartona” izazvala je nezadovoljstvo mnogih koji će se ka letovalištima u Grčkoj uputiti preko Makedonije. Ova potvrda potrebna je i još samo za prolazak kroz Bosnu i Hercegovinu, koja je često alternativan pravac onima koji putuju ka Crnoj Gori.

Inače, prema objašnjenju osiguravača „zeleni karton” obezbeđuje osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne štete u saobraćajnim nezgodama u inostranstvu. Od 1. januara 2012. godine nije potreban za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije, ali ni za putovanja u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.
Tim povodom javljali su se i čitaoci iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Švedske… tvrdeći da se u ovim državama „zeleni karton” dobija besplatno i da im je nejasno zbog čega osiguravajuće kuće u Srbiji „obično parče papira” naplaćuju po toj ceni.

Kompanije ga u ovim državama, kako kažu, izdaju prilikom osiguranja vozila, ili ih na zahtev klijenata šalju na kućnu adresu bez ikakvih troškova.

Na pitanje zbog čega se „zeleni karton” kod nas i dalje naplaćuje, kada on zapravo predstavlja međunarodnu potvrdu da je vozilo osigurano od autoodgovornosti, u Udruženju osiguravača Srbije (UOS) kažu „da je takva politika osiguravajućih kuća” priznajući da postoje države u kojima je „zeleni karton” besplatan.

– Iako postoje države u kojima se „zeleni karton” ne naplaćuje, u većini zemalja se izdavanje tog dokumenta naplaćuje u skladu sa poslovnom politikom društava za osiguranje. Tako je u Srbiji – kažu u UOS-u.Kako navode, i pored toga što je Srbija član Evropske mreže osiguranja domaće osiguravajuće kuće niko ne obavezuje da ovaj dokument izdaje korisnicima besplatno.

1 komentar

  1. User image
    Ime 13.07.2013 16:11

    banda lopovska

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija auto osiguranje osiguranje od autoodgovornosti osiguranje autoodgovornosti osiguranje automobil automobili bezbednost na drumu vozači vožnja zelena karta zeleni karton

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana