Tekst objavljen: 17.08.2012 13:35        


Na put u inostranstvo umesto zdravstvene knjižice i naši turisti sve češće nose polisu međunarodnog putnog osiguranja.

Na odmor sa polisom umesto zdravstvene

Malo je onih koji putuju na odmor bez ovog osiguranja, iako je reč o dodatnom trošku, koji iznosi od 1.000 do 1.300 dinara po osobi za 10 dana u Grčkoj, na primer.

Ono vlasniku polise obezbeđuje punu medicinsku pomoć prilikom boravka u inostranstvu, bez obzira na to da li je reč o ozbiljnoj hitnoj operaciji koja može da ugrozi život ili ne.

Svi troškovi pokriveni su do određenog iznosa, koji se za teritoriju Evrope kreće od 30.000 do 40.000 evra.

Cene ovih polisa i novčana pokrića troškova uglavnom su približne vrednosti u ovdašnjim osiguravajućim kućama i kreću za oko jedan evro za dan boravka u inostranstvu.

Većina njih nudi i mogućnost kupovine ovog osiguranja preko interneta, kada vam kurir na kućni prag donosi već overenu polisu, uglavnom uz popust. Korisnici međunarodnih platnih kartica u mnogim bankama dobijaju čak besplatno ovo osiguranje, i to na godišnjem nivou.

Kada putuje cela porodica, svi članovi mogu da se osiguraju preko iste polise, pa je i cena povoljnija. Tako bi četvoročlana porodica, sa dvoje dece, za 10 dana u Grčkoj platila ovo osiguranje oko 3.000 dinara. A ne 4.000 dinara ili više, kao kada bi se uzimala pojedinačna osiguranja za svakog ponaosob.

Ako se dogodi neka zdravstvena nezgoda, na svakoj polisi osiguranja naveden je broj telefona, sa koga će osiguranik dobiti instrukcije u koju najbližu zdravstvenu ustanovu da se javi. Ovi telefoni za pomoć dostupni su 24 sata dnevno, svakog dana u godini.

- Ukoliko je reč o lekarskim intervencijama u visini do 100 evra, klijent može i sam da izvrši plaćanje, ali je u tom slučaju neophodno da dostavi račun, potpisan i overen od strane lekara, kao i nalaz, odnosno dijagnozu bolesti i kopiju svog tekućeg računa kako bismo mu refundirali troškove - ističu u jednoj od osiguravajućih kuća.

U inostranstvu se, tokom leta, pomoć lekara najčešće traži zbog raznih stomačnih infekcija, alergija na sunce, upala ušiju, prehlada i drugih respiratornih infekcija, ali i zbog uboda na morskoj ježa. Beleže se i hitne operacije slepog creva, lomovi ruku i nogu, ali i srčani i moždani udari...

Ipak, pojedine lekarske intervencije u inostranstvu nisu pokrivene ovim osiguranjem. To se prvenstveno odnosi na sve hronične bolesti, kao i sve intervencije koje su obavljene u inostranstvu, a nisu bile neophodne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
putno osiguranje zdravstveno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana