Tekst objavljen: 16.05.2013 11:11        


Srpski vozač je, barem prema podacima osiguravajućih kuća, pažljiv na drumu. Lanjski podaci osiguravača pokazuju da je 78,5 odsto vlasnika automobila ostvarilo bonus kod osiguranja prilikom registracije.

Nepažljivima za volanom znatno skuplje osiguranje

Pogledajte ponudu osiguranja automobila u Srbiji


Samo 1,44 odsto vozača zaslužilo je uvećanu premiju osiguranja, zbog štete koju su napravili. Ostatak su novopečeni vlasnici automobila, koji ga prvi put registruju.

UVEK VLASNIK PLAĆA

Za osiguravajuću kuću je potpuno nebitno da li je vozač izazvao štetu "tešku" hiljadu ili sto hiljada dinara, da li je reč o običnom "češanju" na parkingu ili ozbiljnoj saobraćajnoj nezgodi. Jedino je, kod obračuna malusa, bitno da je osiguranik izazvao konkretnu štetu. I bonus i malus se računaju po vlasniku vozila, odnosno po broju šasije automobila. Vlasnik će u svakom slučaju platiti skuplju polisu, čak i ako je za volanom njegovog automobila neka druga osoba prouzrokovala štetu. - Nije bitno ko vozi, jer se polisa izdaje na vlasnika, a ne na vozača - objašnjavaju osiguravači.
Ova statistika, nažalost, ne uzima u obzir sve "dogovore" između vozača koji se na licu mesta "raskusuraju" posle saobraćajnih nezgoda.

Ako osiguranik napravi štetu svojim vozilom, prilikom sledeće registracije biće mu obračunat malus, što znači da će mu premija osiguranja od autoodgovornosti biti povećana 50 odsto.

Tako će ga premija umesto, na primer, 10.000 dinara, koštati 15.000. Sa dve učinjene štete uvećaće se na 21.000, a sa tri u istoj godini na čak 25.000 dinara.

S druge strane, oni bez zabeleženih šteta kroz Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, ili policijski zapisnik, plaćaće pet odsto nižu premiju. Maksimalni bonus je umanjenje po pet odsto u toku tri godine.

Kod bonus-malus sistema postoji ukupno 12 nivoa takozvanih premijskih stepena. Četvrti stepen je osnovni, pa savesni vozači mogu da se "popnu" na prvi, što im pojeftinjuje osiguranje.

A, oni koji prave štete pri vožnji, mogu da "padnu" do 12. stepena, što je u našem primeru pomenutih 25.000 dinara.

Pravilo je da se mnogo brže pada, nego što se penje: svaka izazvana šteta obara vozača za tri mesta na ovoj skali, što nosi veću cenu osiguranja. A svaka godina bez učinjene štete "podiže" ga samo za po jedan nivo. Tako, vozaču koji je pao na najniži, 12. stepen, treba ravno osam godina da se vrati na osnovni nivo, i to bez ijedne učinjene štete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bezbednost na drumu automobili vozači vožnja oprezna vožnja osiguranje kasko osiguranje osiguranje automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana