Tekst objavljen: 14.04.2014 11:00        


NLB banka Beograd je u 2013. godini ostvarila gubitak koji je već pokriven dokapitalizacijom od strane matične banke NLB Grupe iz Slovenije. Dokapitalizacija je potvrdila interes NLB Grupe za srpsko tržište na kome posluje i veliki broj slovenačkih preduzeća, saopštila je ta banka.

DOKAPITALIZACIJA NLB BANKE POKRILA GUBITAK U 2013.

Adekvatnost kapitala NLB banke Beograd je na kraju prošle godine iznosila približno 17 odsto, što je znatno iznad zakonskog minimuma od 12 odsto. Banka je i u periodu od početka 2013. godine do danas održavala visoki stepen likvidnosti, i do tri puta viši od propisanog, što omogućava efikasno izvršavanje svih obaveza banke i kreditiranje klijenata.

NLB banka Beograd je prema novoj metodologiji NLB Grupe tokom prethodne godine izvršila dodatne rezervacije kreditnog portfelja što je dovelo do prikazanog gubitka u 2013. godini, ali su navedene mere bile neophodne da bi se Banci omogućilo da u narednim godinama nastavi zdrav profitabilan rast i realizuje planove.

NLB banka Beograd u svim svojim planovima ima punu podršku svog vlasnika, NLB d.d. Ljubljana, matične banke NLB Grupe koja je u 100% vlasništvu Republike Slovenije.

NLB Grupa na Srbiju gleda kao svoje strateško inostrano tržište i ekonomski prostor sa velikim potencijalom. To dokazuje i dokapitalizacija banke u novcu od strane vlasnika pomoću koje je sav gubitak iskazan u 2013. godini unapred pokriven dodatno uplaćenim kapitalom koja je potvrdila kapitalnu adekvatnost i likvidnost poslovanja NLB banke Beograd.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nlb banka banke bankarsko tržište bankarski sektor 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana