Tekst objavljen: 20.02.2014 11:27        


Kompanija MasterCard je danas najavila da će objaviti specifikaciju za Host Card Emulation (HCE) za sigurne platne transakcije putem NFC tehnologije (Near Field Communication).

MasterCard počinje sa upotrebom HCE za mobilna plaćanja

Ovaj pristup će omogućiti potrošačima da jednostavno koriste MasterCard kartice na svojim telefonima koji podržavaju NFC tehnologiju kako bi obavljali beskontaktne transakcije. Danas postoji dva miliona trgovačkih lokacija koje omogućavaju beskontaktno plaćanje u 63 zemlje širom sveta.

Otvorena specifikacija HCE omogućava plaćanja i druge NFC usluge – uključujući programe lojalnosti, pristup zgradama i propusnice za prevoz – koji se mogu koristiti bez sigurnosnih provera. Ova specifikacija, koja je tokom protekle godine razvijena u saradnji sa bankama Capital One i Banco Sabadell predstavlja značajnu prekretnicu u ovoj oblasti, koja pored dugogodišnje podrške kompanije MasterCard kod implementacije sigurnosnih elemenata koji su ugrađeni u uređaje i u SIM kartice, potrošačima donosi i značajno proširenu dostupnost mobilnog beskontaktnog plaćanja.

„Potrošači kupuju i plaćaju na načine koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama i stilu života – i putem svakog uređaja koji poseduju. Kako bismo ispunili njihova očekivanja u pogledu jednostavnosti upotrebe, moramo ubrzati dostupnost tih usluga na tržištu. Upotreba HCE-a je korak napred ka povećanju ponuda baziranih na NFC tehnologiji“, rekao je Džejms Anderson, Group Head, Emerging Payments, u kompaniji MasterCard. „Nastavljamo da postavljamo standarde i nudimo rešenja koja našim partnerima i korisnicima omogućavaju sjajno iskustvo sigurnih digitalnih plaćanja“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najznačajniji deo procesa razvijanja specifikacije bila je saradnja kompanije MasterCard sa bankama Capital One na inicijalnom pilot projektu i Banco Sabadell na pilot projektu na evropskom tržištu. Ovi pilot projekti su kompaniji MasterCard pružili smernice, a ta saznanja će pomoći razvoju dodatnih pilot projekata planiranih za 2014. godinu sa drugim finansijskim institucijama širom sveta.

„Za banku Capital One, ovaj pilot projekt je imao za cilj pronalaženje novih načina za komercijalnu implementaciju ponuda koje se baziraju na NFC tehnologiji i za sigurno čuvanje poverljivih podataka. Dugi niz godina sa zadovoljstvom sarađujemo sa kompanijom MasterCard i nastavićemo da zajednički radimo da našim bankama klijentima pružimo inovativna rešenja“, izjavio je Džek Forestal, potpredsednik odseka za digitalna rešenja Capital One banke.

„Izuzetno smo zadovoljni jednostavnošću i brzinom kojom su učesnici u pilot projektima mogli da povežu svoje platne karticama sa svojim mobilnim telefonima koji podržavaju NFC tehnologiju“, rekao je Albert Figueras, Credit Cards and Consumer Finance Manager u Banco Sabadell banci. „Kao jednoj od najinovativnijih banaka u Europi, važno nam je da kontinuirano zadovoljavamo potrebe naših klijenata u sve više digitalizovanom svetu“.

Upotreba NFC tehnologije putem pametnih telefona omogućava sigurno i jednostavno beskontaktno plaćanje. Beskontaktna plaćanja su brža od korišćenja gotovine ili čekanja kusura. Od 2012. godine, kompanija MasterCard je zabeležila je rast od 180% u broju trgovaca – od velikih trgovačkih lanaca do supermarketa, benzinskih pumpi, apoteka, automata, parkinga, javnog prevoza i taksija –gde je beskontaktno plaćanje sada omogućeno.

HCE specifikacija je podržana od strane Android OS KitKat 4.4 operativnog sistema, koji je dostupan od novembra 2013. godine i čija se implementacija na popularnim pametnim uređajima nastavlja. Pristup kompanije MasterCard kombinuje prilagođeni softver na mobilnim uređajima sa izuzetno sigurnom obradom podataka u cloud-u. Ovo značajno pojednostavljuje i ubrzava razvojni proces mobilnih ponuda baziranih na NFC tehnologiji koje finansijske institucije koje izdaju kartice nudi potrošačima. Kompanija MasterCard planira da objavi svoje HCE specifikacije u prvoj polovini 2014. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MasterCard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana