Tekst objavljen: 18.03.2013 13:22        


Uprkos otežavajućim tržišnim uslovima koji su u prethodnoj poslovnoj godini karakterisali kako Srbiju, tako i okruženje, UniCredit Bank Srbija je uspela da ostvari solidne finansijske rezultate, kao i da poveća tržišno učešće po najvažnijim parametrima.

UniCredit Banka nastavlja sa solidnim poslovanjem

Banka je,bez obzira na krizu, nastavila da ulaže u unapređenje poslovanja u Srbiji kroz investicije u zaposlene i modernizaciju svog poslovanja,stavljajući orijentisanost na klijente u fokus svojih aktivnosti.

UniCredit Bank Srbija je u 2012. godini ostvarila neto profit nakon oporezivanja u iznosu od 4,4 milijarde dinara*.Pored toga, uvećana jeklijentska baza za oko 4,5%, tako da je ukupan broj klijenata na kraju 2012. premašio 195 hiljada.

UniCredit Banka je i u toku prošle godine nastavila da pruža nesmanjenu finansijsku podršku stanovništvu i privredi, potvrđujući i na taj način snažnu posvećenost lokalnom tržištu. Iznos ukupno odobrenih kredita je u odnosu na 2011. godinu uvećan za 17,3%, na iznos od oko 162 milijardedinara. Ovom rastu su podjednako doprineli kako krediti odobreni privredi, tako i oni odobreni stanovništvu. Tržišno učešće kada su u pitanju odobreni kreditije sa 7,6% na kraju 2011. povećano na 8,2% na kraju 2012. godine. Pored toga, zabeležen je i značajan rast učešćadepozita koje jesa 5,7% (2011) skočilo na 6,5% na kraju 2012, tako da su ukupni depoziti premašili 111 milijardi dinara.

Ukupna aktiva je u poređenju sa 2011. godinom, na kraju 2012. porasla za 23%, premašivši243,5 milijardi dinara. Banka je, bez obzira na finansijsku krizu, nastavila da ulaže u unapređenje i razvoj svog poslovanja i u povećanje kvaliteta usluga, što pokazuje rast ukupnih operativnih troškova u 2012. godini za oko 15%. U ovim troškovima su u velikoj meri učestvovala ulaganja u zaposlene, odnosno u njihov profesionalni razvoj. Bez obzira na negativan trend na tržištu kada je u pitanju zapošljavanje, UniCredit Banka je uspela umereno da poveća broj zaposlenih na 1.008.

Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija izjavio je: „Veoma sam zadovoljan što smo, uprkos svim izazovima sa kojima smo se suočavali u prethodnoj godini, još jednom uspeli da dokažemo našu otpornost na sve udare i da zabeležimo solidne finansijske rezultate, održavši stabilno poslovanje. Zahvaljujući usmerenosti na naše klijente i na razumevanjenjihovih potreba, i dalje uspevamo da kreiramo proizvode i usluge po meri. Stoga i broj naših klijenata nastavlja da raste, a u skladu sa tim i portfolio kredita i depozita. Kroz brojne aktivnosti nastavljamo da potvrđujemo i naš status društveno odgovornog građanina, ulažući u projekte od šireg značaja za lokalne zajednice.”

UniCredit Banka je članica UniCredit Grupe, najveće međunarodne bankarske grupacije u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE) sa jakim korenima u 22 evropske zemlje i predstavništvima na oko 50 tržišta. Prema podacima od 30. septembra 2012. godine UniCredit broji preko 9.400 ekspozitura i više od 157 hiljada zaposlenih. U regionu CIE posluje u sledećim zemljama: Azerbejdžanu, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Kazahstanu, Kirgistanu, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj i Ukrajini.

UniCredit Grupa – osnovnifinansijskipodaciza 2012. godinu

• Neto profit: 865 milionaevra (u poređenjusagubitkom od 9,2 milijardeevra u 2011. godini)
• Prihodi: 25 milijardievra (rast od 0,1% u poređenjusaprethodnomgodinom)
• Operativnitroškovi: 15 milijardievra (pad od 2,9% u odnosunaprethodnugodinu)
• Raciotroškovaiprihodananivou od 61,8% (+0,1% g/g)
• Brutooperativni profit: 10,1 milijarduevra (rast od 5,1% u odnosuna 2011.godinu)

Federiko Giconi, predsednik izvršnog odbora UniCredita, izjavio je: “Danas je UniCredit bolje pozicioniran nego pre godinu dana i to kadase radi o bilansu, kapitalui likvidnosti. Pripremljeni smo da se suočimo i sa svim izazovima u 2013. godini. Dobro smo poslovali u 2012. godini uprkos nepovoljnoj globalnoj ekonomskoj klimi. Dobro poslovanje je zabeleženo, pre svega zahvaljujući primeni akcija definisanih Strateškim planom, kao što su mere smanjenja troškova, fokus na upravljanje riziko-ponderisanom aktivom (RWA) i unapređenom poslovnom organizacijom. U 2013. godini, ćemo nastaviti da ulažemo napore kako bismo povećali profitabilnost.“

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
UniCredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana