Tekst objavljen: 17.09.2019 11:10        


Sa željom da pomogne umetničko stvaralaštvo u Srbiji i podstakne mlade, talentovane umetnike kompanija Wiener Städtische osiguranje pokrenula je 2011. godine projekat „Wiener Art“

„Wiener Art“ – vrhunska dela savremene srpske umetnosti

Jedinstven projekat na tržištu osiguranja u Srbiji i šire afirmiše društvenu odgovornost kompanije na poseban način i u skladu sa vrednostima i tradicijom matične Vienna Insurance grupe, koja je sa sedištem u Beču, takođe veliki kolekcionar umetnosti. Već osam godina kompanija otkupljuje dela savremene srpske umetnosti i stvara sopstvenu kolekciju. Danas kolekcija „Wiener Art“ ima više od 400 dela savremenih srpskih umetnika. U njoj je su za sada dela 80 umetnika, od kojih su neki veoma zvučna imena savremene srpske umetnosti poput Ane Knežević, Mrđana Bajića, Mihaela Milunovića, Tomislava Peterneka i mnogih drugih.

Kolekciju čine slike, skulpture, grafike, crteži i fotografije, a jedinstvena je i po tome što obuhvata tri svetlosne instalacije. Kulturno stvaralaštvo umetnika iz Wiener Art kolekcije još jedan je dokaz da se kultura u Srbiji razvija i prati svetske trendove. Umetnički radovi koje godinama i pedantno sakuplja tim stručnjaka za Wiener Städtische osiguranje stvaraju raznovrsnu kolekciju. To su dela nastala sinhrono sa svetskim umetničkim tokovima. Neka od njih su nova, neka su pomalo radikalna, a neka zaista vizionarska. To je umetnost koja je po svojim karakteristikama bila daleko ispred društvene, političke i umetničke prakse u vreme nastanka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Posvećenost umetnosti Wiener Städtische osiguranje potvrđuje ne samo kroz kolekcionarstvo umetničkih dela, nego i kroz brojne druge aktivnosti, sa ciljem da promoviše i široj javnosti predstavi savremenu srpsku umetnost. Na taj način kompanija želi da ukaže na značajan rad i doprinos kulturi mladih umetnika, za koje veruje da su jedan od ključnih stubova našeg društva.

Wiener Städtische osiguranje Wiener Städtische Versicherungsverein su ponosni platinum sponzori velike evropske retrospektivne izložbe "Čistač" Marine Abramović.

Više o svemu možete videti na wiener.co.rs/wienerart

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wiener art marina ambramović pr sadržaj wiener osiguranje umetnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana