Tekst objavljen: 28.09.2015 13:42        


14. septembra se preko 50 nemačkih kompanija koje imaju poslovne veze sa Istočnom Evropom okupilo u botaničkoj bašti ,,Palmengarten“ u Frankfurtu na Majni da bi se informisale o poslovanju ProCredit grupe. Za ovaj poseban događaj, članovi Izvršnog odbora 10 istočnoevropskih ProCredit banaka, kao i ProCredit banke u Nemačkoj, omogućili su direktnu komunikaciju sa svojim gostima.

ProCredit banka se predstavlja nemačkim kompanijama

Nemačke kompanije, koje predstavljaju sektore poljoprivrede, mašinske industrije, automobilske industije, tekstilne industrije, IT sektor i sektor za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, sa entuzijazmom su prihvatile priliku da vode direktan dijalog sa bankama. Svi učesnici su pozdravili jasnu i istrajnu posvećenost ProCredit grupe Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. ProCredit banka u Bugarskoj je ovom prilikom najavila početak svog poslovanja u Grčkoj i otvaranje svoje filijale u Solunu koje je planirano za novembar 2015. godine.

Dr Gabriel Schor, predsednik Upravnog odbora ProCredit banke u Nemačkoj i član Izvršnog odbora ProCredit Holdinga, dao je pregled razvoja grupe, koja je više od 15 godina prisutna u Istočnoj Evropi, i koja se specijalizovala za pružanje usluga preduzetnicima od kada je osnovana prva ProCredit banka u Bosni i Hercegovini 1998. godine.

Događaj je upriličen u saradnji sa Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft e.V. (Poslovnim udruženjem Istočne Evrope). U svom pozdravnom govoru, predsednik Izvršnog odbora ovog udruženja, dr Marcus Felsner, naglasio je značaj Jugoistočne i Istočne Evrope za evropsku stabilnost. Izrazio je žaljenje što mediji trenutno prikazuju ovaj region na veoma jednostran način, iz razloga što to skreće pažnju sa činjenice da ove zemlje takođe beleže pozitivan ekonomski rast koji prvenstveno pokreću mala i srednja preduzeća. Ekonomske veze između nemačkih kompanija i kompanija u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi otvorile su mogućnosti ljudima u regionu, i na taj način, po njegovom mišljenju, davale delotvoran doprinos evropskoj stabilnosti. Svoj govor je završio napomenuvši da i kada ProCredit banka ne bi postojala, morala bi da bude stvorena.

Lokalno finansiranje u Jugoistočnoj/Istočnoj Evropi – ugovoreno preko partnera u Nemačkoj

ProCredit banka u Nemačkoj usmerena je na potrebe malih i srednjih preduzeća kako u Nemačkoj, tako i u inostranstvu; ova kombinacija čini je jedinstvenom. Banka nudi svojim poslovnim klijentima investicione kredite i kredite za obrtna sredstva u Nemačkoj, cross-border finansiranje u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji i Gruziji, kao i lokalno finansiranje u 10 zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope. Ovi proizvodi pomažu, na primer, finansiranje izvoza nemačkih kompanija, s obzirom na to da je banka veoma dobro utemeljena u MSP sektoru regiona. Banka, međutim, isto tako može da ponudi odličnu uslugu za kompanije koje žele da uđu na određeno tržište ili da premeste svoju proizvodnju u region, što uključuje paket za finansiranje i ovde i u lokalnoj ekonomiji.

Račun u ProCredit banci omogućava poslovnim klijentima pristup ekonomičnim i brzim platnim uslugama, posebno između Nemačke i Jugoistočne/Istočne Evrope. Na kraju, ali ne i najmanje važno, banka, koja je članica nemačkog Fonda za zaštitu depozita, takođe pruža momentalan pristup štednim računima i oročenoj štednji kako za fizička, tako i za pravna lica.

ProCredit banka u Nemačkoj nudi paušalnu proviziju za međunarodna plaćanja

Kao korespondentska banka grupe, ProCredit banka u Nemačkoj može da obavlja platni promet, finansiranje trgovine i devizno poslovanje, kao i da podržava međunarodna plaćanja (SWIFT, SEPA, TARGET2). Zahvaljujući mreži ,,sa računa na račun“ za međunarodne transfere širom grupe, pod nazivom ProPay, transfer novca se vrši direktno sa drugim ProCredit bankama. To znači da se transakcije plaćanja između klijenata u Nemačkoj i zemalja unutar ProCredit grupe mogu obavljati brzo i po niskoj ceni.

Politika upravljanja ljudskim resursima na nivou grupe postavlja visoke standarde

Dr Claus-Peter Zeitinger, ,,idejni tvorac” ProCredit grupe, predsednik Upravnog odbora ProCredit Holdinga i vlasnik IPC-a, najvećeg pojedinačnog akcionara, prezentovao je visoke standarde politike upravljanja ljudskim resursima na nivou grupe, kao i program obuke i kontinuiranog profesionalnog razvoja za zaposlene. Smatra da su oba ova elementa osnova uspeha grupe.

Dijalog između nemačkih kompanija i lokalnih bankarskih menadžera

Poslepodnevni sati ovog događaja bili su posvećeni direktnom dijalogu između nemačkih kompanija i članova Izvršnih odbora ProCredit banaka u Jugoistočnoj/Istočnoj Evropi i Nemačkoj. Svi prisutni su odlično iskoristili ovu razmenu informacija između ravnopravnih učesnika. Jedni su želeli da razgovaraju o računu koji omogućava kompanijama koje su aktivne u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi da efikasnije upravljaju svojim transakcijama plaćanja, dok su drugi bili zainteresovani da saznaju na koji način njihovi klijenti u regionu mogu da prime sredstva za kupovinu svoje mehanizacije. Treći, pak, planiraju da uđu na određena tržišta, ili da premeste svoje proizvodne kapacitete, i traže način da prikupe lokalna sredstva kako bi izbegli opterećivanje svojih kreditnih limita kod nemačkih banaka. Učesnici sada imaju jasnu ideju o tome šta je zapravo ProCredit banka. Nakon ovog uspešnog početka, ProCredit bankari su snažno motivisani da nastave da proširuju dijalog sa nemačkim kompanijama kako bi podržali njihovo poslovanje u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
procredit banka mala i srednja preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana