EUR 117,92 USD 105,35 CHF 105,27

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 19.06.19. :: 117.9230 rsd

Tekst objavljen: 03.10.2014 15:24        


Kupovna moć je sve slabija, potrošačke navike su se promenile i kupuje se samo najneophodnije. Sve to utiče i na trgovce, jer topi njihovu zaradu, pa su još početkom ove godine mnogi od njih pokrenuli akcije odloženog plaćanja na period i do 200 dana.

3 osnovna pravila za pametno korišćenje čekova

Iako mogu biti spas za kućni budžet, sa čekovima treba biti obazriv, a treba znati i da nećemo moći uvek da ih dobijemo od banke.

Najpre, ček je hartija od vrednosti kojom izdavalac (vlasnik čeka) daje banci bezuslovnu naredbu da podnosiocu isplati naznačenu svotu novca.

Iako se u svetu koristi kao zamena za gotovinu, kod nas je čini se oduvek prisutan samo kao sredstvo kreditiranja. Ček kao platežno sredstvo može se dobiti kod poslovne banke kod kojeimate otvoren tekući račun sa redovnim mesečnim prilivom.

Izdavanje

Ukoliko ste korisnik tekućeg računa kod jedne od devetnaest banaka koje nude ovu pogodnost i preko nje primate vašu platu ili penziju, onda od banke možete tražiti i da vam izda čekove.Naravno, broj čekova koji će vam banka izdati zavisi od vašeg priliva na tekući račun, jer praksa je da se izdaje broj čekova za koji imate pokriće na tekućem računu.

Banke koje izdaju čekove

 Aik banka, Banka Inteza, Čačanska banka, Kredi banka, Erste banka, Findomestik banka, Hipo alpe adrija banka, KBC banka, Komercijalna banka, Nova Agrobanka, NLB banka, OTP banka, Pireus banka, Poštanska štedionica, Rajfajzen banka, Razvojna banka Vojvodine, Srpska banka, Univerzal banka i Vojvođanska banka.
Čekovi su kod nas limitirani, i to kako minimalnim iznosom tako i maksimalnim iznosom na koji se popunjava. Maksimalni iznos na koji se ček popunjava je 5.000 dinara.

Ipak mora se naglasiti da postoje slučajevi kada banka može da odbije da vam izda čekove.Pre svega, ukoliko ste u nekom periodu bili u nedozvoljenom minusu i imali obračunatu zateznu kamatu veću od iznosa koji banka postavlja kao gornju granicu (ovo vrlo često važi i za dozvoljeni minus) može se desiti da ostanete bez čekova.

Istovremeno, kod stranih banaka važi nepisano pravilo da na tekućem računu uvek morate imati pokriće za nerealizovane čekove, pa ukoliko ste sve čekove već potrošili, a oni dospevaju kasnije na naplatu, nove čekove nećete moći dobiti, odnosno dobićete onaj broj čekova za koji imate pokriće.

Po ovoj logici, ukoliko na tekućem računu imate 20.000 dinara i tri nerealizovana čeka, banka će vam izdati samo jedan ček.

Korišćenje čekova banke ne naplaćuju, jedino se naplaćuje izdavanje čekovnog blanketa i to simboličnom naknadom.

Kako ih pametno upotrebiti

Svaki ček koji je banka pravilno izdala na vaše ime ima serijski broj čeka i vaš broj tekućeg računa. Uz čekove dobijate i takozvanu karticu čekova, u kojoj su upisani serijski brojevi izdatih čekova.Ova kartica postoji radi adekvatne evidencije potrošnje čekova i to tako što se pored svakog serijskog broja čeka upisuje datum dospeća čeka, kao i na koji iznos je ček izdat.

Pravila u korišćenju

Pravilo broj 1 – Obavezno vođenje evidencije o izdatim čekovima, datumima dospeća čekova i iznosu

Iako mnogi u brzini ispisivanja čekova u nekom od megamarketačesto zaborave da u karticu upišu datum dospeća čeka, to je jedna od najbitnijih stavki oko kojih treba voditi računa kada plaćamo čekovima.

Vođenjem evidencije o izdavanju čekova i datumima kada će čekovi doći na naplatu, zapravo vodi se računa o sopstvenom budžetu.

Neretko se dešava da čekove kojima smo platili hranu sa odloženim dospećem od šest meseci potpuno zaboravimo, a onda kada stignu na naplatu iznenadimo se. Jer na taj novac smo u tom momentu računali.

Pravilo broj 2 – Ne unovčavajte čekove da biste došli do keša

Bez obzira na to što svako ima makar jednog poznanika koji može da mu sredi unovčavanje čekova uz obećanje da će čekovi biti pušteni na realizaciju tek za nekoliko meseci, to je u praksi dokazano loša ideja.

Naime, ukoliko dajete čekove nekome radi unovčavanja, dajete ih popunjene samo sa novčanim iznosom i neizostavno, vašim potpisom i podacima iz lične karte, ali ne i datumom dospeća čeka.

U većini slučajeva isti ti čekovi koje ste nekom dali na unovčavanje su već posle mesec dana svi odjednom došli na naplatu, što je rezultiralo time da ste završili u nedozvoljenom minusu.

Pravilo broj 3 – Ne kupujte hranu i kućne potrepštine na odloženo plaćanje duže od mesec dana

Koliko god da su novčanici istanjeni i hrana sve skuplja, upravo kupovina hrane i kućnih potrepština na odloženo plaćanje duže od mesec dana će dodatno samo opteretiti naš kućni budžet.

Koliko god zvučalo privlačno i opuštajuće za novčanik da kupujemo čak i hranu na odloženo plaćanje do 210 dana, treba imati u vidu da je to potencijalna zamka iz koje ćemo teško izaći ako u nju jednom upadnemo.

Kupovinu osnovnih životnih namirnica treba obavljati planski i u skladu sa raspoloživim mesečnim budžetom, a čekove koristiti za veće kupovine (na primer, sezonska kupovina garderobe i obuće ili bela tehnika) gde je plaćanje na rate bez kamate svakako prednost.

U suprotnom, naći ćemo se u situaciji da u maju 2013. godine plaćamo jogurt koji smo danas popili.

Dakle, iako su nam čekovi prečesto spas, realnost govori da ipak treba biti obazriv i savestan.Samo umerena i pametna potrošnja nas može još dugo vezati za ovo malo parče papira na obostrano zadovoljstvo.

4 komentara

 1. User image
  Mirko Stojsavljević 13.10.2012 13:33

  Supruga i ja imamo tek prosečne prihode ali smo oduvek svesni toga da je "kupi sada a plati kroz 210 dana" zamka u koju nećemo upasti! Samo prvog meseca to je, kaobajagi, nešto povoljno ali već sledećeg se upada u dužničko ropstvo. Dakle bežite od toga svim silama. Pa ako nemate prihode da pokrijete trenutni mesečni trošak kako ćete pokrivati taj trošak u narednim mesecima još i uvećan kamatama. A kamate su za ovakve sisteme nepristojno visoke.
  Jedini izuzetak od toga su oni koji čekaju da im bogati ujak ostavi nasledstvo kroz 210 dana. Takve mi ne poznajemo.
  Isto je i sa keš kreditima, reprogramiranim kreditima i sl.

 2. User image
  Mila 05.02.2015 19:56

  Primedba: pored gore navedenih banaka koje izdaju čekove, napominjem da i UNICREDIT banka takodje izdaje čekove, a SRPSKA BANKA više ne radi sa stanovništvom!

 3. User image
  Jelena 25.08.2017 19:31

  Da li se cek mora unovciti u maticnoj banci nakon isteka vremena od datuma na ceku od 32 dan?

 4. User image
  Mimi 16.08.2018 14:54

  Zašto primaoci čekova građana traže da imaoci napišu pozadi čeka broj lične karte i broj telefona kada za to ne postoji zakonska osnova. Ko može da im stane na put. Neki idu toliko daleko da ucenjuju stranke ako to ne urade ne mogu s nenapisanim takvim podacima da plate uslugu ili robu što je zakonski prekršaj jer su odbili da prime potpuno ispravne čekove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošnja kupovina banke čekovi kupovina čekovima kupovina na odloženo ček kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana