Tekst objavljen: 07.01.2016 10:02        


Kreditna kartica može biti dobar finansijski instrument za odgovorne potrošače. U današnje vreme one mogu biti apsolutno neophodne jer neki prodavci pa čak i avio kompanije zahtevaju plaćanje plastikom (mada možete koristiti debitne kartice). Ali kreditna kartica može da dovede i do duga ako je ne koristite odgovorno. Prebacivanje na gotovinu može pomoći da se izbegnu dugovi.

4 saveta za život bez kreditne kartice

1. Praćenje potrošnje


Važno je da pratite svoju potrošnju, da biste saznali koliko trošite u svakoj oblasti svog života (namirnice, zabava, itd.) moraćete da napravite listu ili tabelu. To je dobra ideja. Stvorite proračun vašeg planiranog prihoda i držite korak s potrošnjom. Boljim uvidom u sopstvene finansije lakše možete planirati troškove i proceniti da li to što "želite" zaista možete priuštiti. Na ovaj način, imaćete uvid u sve troškove, tako da možete korigovati svoje mesečne obaveze, a samim tim i uštedeti.

2. Raspored plaćanja


Dok pravite tabelu, pažljivo pogledajte vreme kada plaćate i koje račune plaćate. Ako, na primer, svi vaši računi dospevaju u jednom trenutku to vas može ostaviti sa vrlo malo novca pogotovo kada ste se prvi put oslobodili kreditnih kartica. Možete da promenite redosled plaćanja, prvo možete platiti račune koji su vam bitniji za svakodnevno funkcionisanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3. Koristite alternativne opcije plaćanja


Debitne kartice mogu biti pametan alat za one koji su navikli da sve svoje obaveze izmiruju pomoću plastike. Debitna kartica vas ograničava na iznos koji možete potrošiti, a to zavisi od količine novca sa kojom raspolažete na svom računu. Tako ćete se zaštititi od odlaska u minus zbog neplanirane potrošnje.

4. Hitan fond


Pravljenje hitnog fonda je dobra ideja, tako ćete ostaviti nešto novca sa strane i nećete biti zaglavljeni u slučaju nepredviđenih troškova. Mnogi se koriste kreditnim karticama kada naiđu na vanredne situacije, bez kreditnih kartica je važno da budete pripremljeni na nepredviđene troškove. Novac iz hitnog fonda vam može koristiti i za plaćanje putovanja i odmora.


Iako korisnici kreditnih kartica znaju da mogu da naprave dugove, oni jednostavno ne razmišljaju o tome i koriste karticu gde god mogu. Život bez kreditne kartice vas tera da živite u okviru sopstvenih mogućnosti i da racionalnije trošite svoj novac. Bez upotrebe kreditne kartice, možete sebi da obezbedite bolju kreditnu sposobnost i lakšu mogućnost dobijanja kredita pod povoljnijim uslovima kada vam to bude potrebno za finansiranje neke velike kupovine, kao što je stan ili automobil. Život bez kreditnih kartica vam može olakšati život u "finansijskoj sadašnjosti."

1 komentar

  1. User image
    Željko 07.01.2016 18:59

    Odličan savet koji bi trebalo da posluša 50% vlasnika kartica.
    Pored navedenog sa nešto keša kod sebe se osećate sigurniji i više ekonomišete
    Najvažnije ne zavisite od pada sistema,bankomata i glupog radnog vremena svih banaka
    pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minus debitna kartica potrošnja plaćanje plastikom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana