Tekst objavljen: 12.12.2012 8:00        


Ukoliko se pitate zašto vaša karijera ne napreduje brže ili zašto vas uvek previde kada su u pitanju povišice, unapređenja ili važni projekti, odgovor možda leži u činjenici da se ponašate na jedan od uobičajenih načina koji ubijaju karijeru.

Budite lider: 8 stvari koje nikako ne smete činiti

1. Ne promovišete svoj rad

Vaš rad može biti fantastičan, ali ako niko nije upućen u vaše rezultate, sav trud koji ste uložili neće pomoći vašem ugledu, povisiti vam platu ili unaprediti vaše mogućnosti. Postarajte se da vaš menadžer bude u potpunosti upoznat sa vašim dostignućima, bilo da se radi o uspešnom radu sa klijentima koji su teški za saradnju, gubicima koje ste otkrili i otkonili, ili bilo šta drugo što prevazilazi granice vašeg opisa posla.

2. Imate odbrambeni stav

Ukoliko zauzmete odbrambeni stav kad dobijete ne tako sjajne evaluacije vašeg rada, moguće je da zadajete smrtonosni udarac vašoj karijeri. Mnogi jednostavno odustaju od značajnih interakcija sa ljudima sa odbrambenim stavom, što će uništiti odnose koje treba da negujete tokom karijere, ali i poričete informacije koje su neophodne za dalji profesionalni razvoj. Prihvatite kritike konstruktivno.

3. Donosite ishitrene odluke

Bilo da napuštate posao zbog nečega što vam je poslodavac rekao ili da prihvatate poslovnu ponudu koju prethodno niste podrobno razmotrili, u karijeri nema mesta za impulsivne odluke. Ishitrene odluke imaju dalekosežne posledice na vaš novčanik, ugled i svakodnevni kvalitet života.

4. Niste asertivni

Možda mislite da je najbolji način za profesionalni uspeh ukoliko ne dižete mnogo „buke“. Ali, ako verujete da je određena odluka pogrešna ili da je projekat krenuo naopako, dobri menadžeri će ceniti ukoliko progovorite. Izražavanje svog mišljenja na profesionalna način predstavlja ključ za uspeh.

5. Previše ste negativni

Ukoliko se neprekidno žalite povodom novih projekata, politike poslovanja vaše kompanije ili zašto neophodno baš toliko vremena da se otkloni određeni nedostatak, verovatno stvarate neprijatnu atmosferu za vaše radno okruženje, a vas će okarakterisati kao osobu sa negativnim stavom.

6. Laganje

Ako vas uhvate u laži, bilo da je ona mala ili nešto što se ne može dokazati, uništićete kredibilitet, a to je nešto što se teško možete povratiti. Čak i posle tri godine potpune iskrenosti i dalje će vas smatrati za osobu kojoj se ne može u potpunosti verovati.

7. Hronično ste neorganizovani

Ljudi obraćaju pažnju na to da li ispunjavate ono što ste najvaili, kao i da li ste to uradili u roku koji ste naveli, bilo da je reč o prosleđivanju dokumenta ili poštovanju krajnjeg roka velikog projekta. Vodite računa jer možete steći reputaciju osobe na koju se ne može osloniti i koja ne može da održi svoju reč.

8. Ne držite korak sa novom tehnologijom

Ukoliko milsite da je način na koji ispunjavate svoje poslovne obaveze sasvim zadovoljavajući, to ne sme biti opravdanje da se odupirete novoj tehnologiji i započente da obavljate određene radnje na nov način u korak sa tehnologijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lider uspešan biznis uspeh biznis posao karijera preduzetnik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana