Tekst objavljen: 05.04.2019 9:25        


Po programu podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, do sada je predloženo 15 zahteva za odobrenje, dok je kroz program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, u ovoj godini, odobreno 40 zahteva, rekli su za Kamaticu u Ministarstvu privrede.

Evo kako da dođete do državnog novca za svoj biznis

Preduzetnici, kao i mala i srednja preduzeća, u ovom ministarstvu mogu da konkurišu za tri programa. To su razvojni projekti, početnici u poslovanju kao i nabavka opreme, i za sve to ima 1.7 milijardi dinara. Program za razvojne projekte je napravljen tako da Ministarstvo privrede daje bespovratno 20 odsto potrebnih sredstava, a ostatak se uzima kao kredit od Fonda za razvoj.

Novac za početnike u biznisu i iz inostranstva

Početni kapital za dobar „mikro-biznis“ moguće je dobiti i od raznih institucija i agencija i iz inostranstva, ali i „venture capital“ fondova. Najjednostavniji način da se dođe do njih su Hubovi. U Beogradu ih ima nekoliko, ICT Hub, Start Lab Hub, Impact Hub,...i princip pronalaženja „ventura capital“ fonda je manje više isti. Pre svega potrebno je imati dobru biznis ideju i znati kako je predstaviti na pravi način. Nakon toga, sa predstavnicima fondova prolazite svaki deo potencijalnog biznisa, od eksel tabela do rizika tržišta. Ako na kraju svega toga oni misle da ideja može da se „unovči“ osniva se zajednička firma, koja nekada ni nema formalno sedište u Srbiji. Za početak „ventura capital“ fondovi ulažu između 20.000 i 50.000 evra, pa tek ako se biznis razvije ulažu i veće iznose.

Kamate na deo ulaganja koji finansira Fond su jedan procenat uz garanciju banke, i dva odsto za ostala sredstva obezbeđenja. „Procedura odobrenja je individualna i zavisi od kompletnosti dokumentacije, broja zahteva u obradi,...Rok za obradu zahteva kod Fonda za razvoj je najviše 20 dana, nakon čega će privredni subjekt biti obavešten ako je potrebno da dopuni dokumentaciju u određenom roku.

Okvirno, može se reći da celokupna procedura odobrenja traje oko mesec i po dana“, objašnjavaju u ovom ministarstvu. Kod programa namenjenih malim preduzećima za nabavku opreme potrebno je učešće od pet procenata, 25 odsto ulaganja daje ministarstvo bespovratno, dok se za ostatak uzima kredit u nekoj od šest partnerskih banaka ili dve lizing kuće.

Kamata na ovu vrstu kredita je od 1,5 pa sve do 6,22 procenta, u zavisnosti od toga da li je u dinarima ili evrima, kao i da li je kamata fiksna ili varijabilna. „U odnosu na prošlu godinu procedura je pojednostavljena, a komisija za dodelu bespovratnih sredstava se sastaje jednom nedeljno“, kažu u Ministarstvu privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Početnici u poslovanju mogu da dobiju 30 procenata bespovratno, dok za ostatak uzimaju kredit Fonda za razvoj. U 2019. godini je do do sada, dat predlog za odobrenje 11 zahteva. Novac bespovratno daje i Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj, kroz tri programa.

Kroz podršku za otvaranje start ap centara, promociju inovacionog preduzetništva i podršku ženskom inovacionom preduzetništvu. Kroz konkurs za najbolju žensku inovacionu preduzetničku ideju, koju organizuju zajedno sa gradom Beogradom, obezbeđen je nagradni fond od pet miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencije ministarstvo privrede pokretanje posla pokretanje biznisa podsticajna sredstva podsticaj države državne subvencije ministarstvo za inovacije i tehnolo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana