Tekst objavljen: 02.01.2016 12:09        


Učiti vaše dete koje je gotovo odrasla osoba u vezi sa štednjom i rukovođenjem novcem nije toliko jednostavno. Ali može biti lakše nego što ste očekivali. Tinejdžeri će verovatno više prihvatati ako govorite pod uslovima njihovih potreba.

Evo kako naučiti tinejdžera da mudro raspolaže novcem

U stvari, pre nego što počnete da im usađujete vrednost novca i izložite se riziku da ispadnete gunđalo a ne učitelj, prvo morate da razumete gde troše svoj novac. Možete pokrenuti ovaj razgovor tako što ćete govoriti o njihovim potrebama i tako ih uvući u vaš razgovor. Da biste uspeli u tome, evo par saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ulažite, nemojte trošiti
Usađivanje dugotrajne vrednosti investiranja je lekcija za koju će vam biti zahvalni onda kada shvate da im plata neće stvoriti bogatstvo. Kao roditelj, možete ima razjasniti važnost ulaganja ukazujući im na to kako uživaju u svakodnevnim potrebama.

Na primer, koliko sada otplaćujete kuću biće bogatstvo za vašu decu onda kada postanu njeni naslednici. Prosta računica može takođe pokazati vašoj deci da ulaganjem 10% njihovog prihoda sa 10% obrta, njihovo bogatstvo biće veće od godišnje plate.

Uvedite ih u naviku
Naučite vaše tinejdžere da uštede 40% njihovog prihoda (od vas ili od „part-time“ posla), da daju 10% u humanitarne svrhe a da preostalih 50% troše. Ova podeli-uštedi-potroši formula je dobra navika koju vaši tinejdžeri mogu da usvoje.

Uključite ih u dnevne finansijske zadatke
Neka oni napišu ček, ne da bi isti potrošili za sebe, već da bi platili račune. Mi smo toliko navikli na rukovođenje novcem da smo zaboravili da naša deca možda neće moći da razlikuju štedni i tekući račun.

Stoga je preporučljivo da vaše tinejdžere uvedete u plaćanje računa, balansiranje čekova, stavljanje depozita i povlačenje novca iz banke, kako bi tako imali bližu predstavu o tome kako novac funkcioniše.

Naučite ih kako da budžetiraju
Dobro rukovođenje novcem počinje budžetom. Da bi vaši tinejdžeri krenuli pravim putem, dajte im mesečni budžet. Predoređeni priliv i odliv gotovine pomoći će vašoj deci da steknu osećaj za budžetiranje, te da što više troše manje imaju i obrnuto. Omogućavanjem da procene novac u njihovim novčanicima kao i period potreban da bi kupili nešto takođe će naučiti da se čuvaju preteranog trošenja.

Naučite ih šta je kredit
Neizbežno je da će vaše dete koristiti kreditnu karticu uskoro.. Umesto da čekate da upadnu u dugove, naučite ih da koristne kreditnu karticu na pravi način dok istu još uvek nisu dobili. Možete im dati ovlašćenje za neku od vaših kreditnih kartica i odrediti niži limit prekoračenja na istoj.

 To je dobar početak da vaši tinejdžeri iskuse „žaoku“ zakasnelih uplata kao i visoke troškove minimalnih otplata, dok vi kontrolišete dug. Takođe, umesto kreditne kartice možete početi sa debitnom. Cilj je usađivanje discipline u vašu decu pre nego što dođu u posedovanje plastične kartice zbog kojih mnogi studenti imaju velike dugove.

Zaključak
Što više vaša deca razumeju šta je novac, biće spremniji za stvaran svet. U stvari, nemojte razgovarati o novcu samo kada je isti problem; ohrabrite porodicu da razgovaraju kako više da stvaraju i odgojićete buduće preduzetnike. Ono što od vas nauče može biti značajnije od onoga što nauče na časovima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tinejdžeri novac deca porodica roditelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana