Tekst objavljen: 10.03.2022 13:00        


Građani ne treba da brinu o štednji i stabilnosti bankarskog sistema, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, ocenjujući da Vlada Srbije čini sve da stanovništvu obezbedi dovoljne količine osnovnih namirnica po cenama koje su prihvatljive

"Građani ne treba da brinu za štednju u bankama"


"Vlada Srbije svojim merama u značajnoj meri pomaže NBS da održi stabilnost, time što obezbeđuje osnovne živitne namirnice. Srbija je obezbedila svojim građanima da sačuva ljudski potencijal", rekla je Tabaković za TV Pink.

Ona je poručila da NBS kurs drži pod kontrolom i dodala da građani ne treba da brinu ni o visini kursa, te da li ima dovoljno deviza.

"Rezerve NBS su visoke, krajem 2021. godine bilo je 16,3 milijardi evra deviznih rezervi, od čega su 13 milijardi naše neto devizne rezerve i sve je to u trezorima NBS", rekla je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ona je poručila i da je u ovom periodu pojačana kontrola menjačnica širom Srbije i navela da su se u jednoj menjačnici u Novom Sadu obavile dve transakcije za jednu osobu u iznosu od 137.000 evra.

"Jednom čoveku prodato je 100.000 evra i izvršena još jedna transakcija od 37.000 evra. Onaj ko nema snimak za tu transakciju i preciznih podataka o tome ko je podizao toliki novac, ta menjačnica će biti zatvorena", istakla je Tabaković.

Naglasila je da se moraju kazniti oni koji krše zakon.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oročena štednja štednja u bankama menjačnice jorgovanka tabaković rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana