Tekst objavljen: 19.03.2014 10:30        


U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) navode da ukoliko se korisnik porodične penzije zaposli, odnosno sklopi bilo koji vid ugovora o radu ili završi školovanje isplata porodične penzije mu se obustavlja.

Kako do porodične penzije i kako se ostaje bez nje

To znači i da ukoliko se ispostavi da je neko od korisnika primao porodičnu penziju u vreme dok je imao zaposlenje, dužan je da Fondu PIO vrati sve nezakonito primljene penzije.

"Za svaki vid angažovanja za koji se isplaćuje ugovorena novčana naknada, bez obzira na vrstu ugovora o radu, obavezna je prijava na osiguranje i plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje", objasnila je Tanjugu direktor Sektora za odnose sa javnošću PIO fonda Jelica Timotijević.

Razlika između honorarnog rada, stalnog zaposlenja ili rada na određeno vreme se ne pravi jer se u bazi podataka matične evidencije Fonda sva ta lica registruju kao osiguranici, navela je ona.

Od 2011. godine korisnicima porodične penzije je omogućeno da se zaposle i primaju porodičnu penziju samo ukoliko je mesečna ugovorena naknada manja od 50 odsto od najniže osnove osiguranja zaposlenih.

U Fondu ne postoji precizna evidencija korisnika porodične penzije koji su istovremeno i u osiguranju, odnosno radnom odnosu, ali tvrde da je broj ovakvih slučajeva u odnosu na broj korisnika minimalan.

Uparivanje podataka sa spiskova korisnika penzija i osiguranika se obavlja kroz poseban elektronski program zahvaljujući čemu se automatski evidentiraju lica koja se nalaze na oba spiska, odnosno koji su i korisnici penzije, ali i prijavljeni na osiguranje, dodala je Timotijević.

"Ovi spiskovi se ažuriraju početkom svakog meseca i sve uočene nepravilnosti nakon uparivanja podataka se odmah prosleđuju filijalama Fonda koje vrše isplate tih porodičnih penzija za pokretanje postupka obustave isplate", ističe sagovornica Tanjuga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema podacima iz januara 2014. godine, od ukupno 1.725.195 penzionera, porodičnu penziju prima 367.199 korisnika.

Pravo na porodičnu penziju imaju članovi porodice posle smrti korisnika penzije.

Supružnici mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju kada navrše propisane godine života samo ako su bili u bračnoj zajednici, dok deca imaju pravo na porodičnu penziju ako ispunjavaju propisane uslove, bez obzira da li su njihovi roditelji bili u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Bračni drug iz razvedenog braka može da ostvari pravo na porodičnu penziju ako mu je sudskom presudom utvrđeno pravo na izdržavanje, za onoliko vremena koliko je u presudi nazančeno.

Ukoliko je u pitanju vanbračna zajednica, supružnik preminulog nema pravo da nasledi porodičnu penziju.

Udovica stiče uslov za porodičnu penziju sa navršenih 51 godinu i šest meseci života, a udovac ispunjava uslov sa navršenih 56 godina i šest meseci života.



Ukoliko je udovica do smrti bračnog druga navršila 45 godina života, porodičnu penziju će ostvariti kada navrši propisane godine života. Zakonom o PIO predviđeno je da se ova starosna granica za odlazak u porodičnu penziju podiže za po šest meseci godišnje do 2017. godine kada će uslov za udovicu biti navršene 53 godine, a za udovca navršenih 58 godina života.

Deca imaju pravo na porodičnu penziju do 15. godine života bez obzira da li se školuju, a nakon toga pravo im pripada do završetka školovanja ali najkasinije do navršenih 20 godina ako pohađaju srednju školu, odnosno do 26 godina ako studiraju i to bez obzira da li je u pitanju državni ili privantni fakultet, školovanje u inostranstvu ili način finansiranja studija.

Takođe pravo može da prestane i tokom školovanja, pre navršenih propisanih godina života, ukoliko se ne dostavi potvrda o školovanju za svaku školsku godinu posebno.

Deci pravo na porodičnu penziju ne prestaje ako rade preko Omladinske zadruge ili sklope brak.

Prosečna porodična penzija, prema podacima iz januara ove godine, iznosila je 19.017 dinara.

1 komentar

  1. User image
    Oszkár szenassy 23.11.2018 21:56

    Cenjena gospodjo. Supruga mi je preminula 2007 godine kad Sam imao 48 godina. Od tog perioda se 3 puta menjao zakon. Od 2011 su mi govorili u pio da cu imati Prava na porodicnu penziju kád navrsim 58 God zivota. Rodjen sam polovinom jula pa nisam mogao ni na punu godinu ni na 6 meseci pa sam cekao 2017 kad sam navrsio 58 godina Odbijen Sam bio s tim da zakon precizira 58 godina U momentu smrti (ne verujem da se to moze izracunati ) Ne znam cemu sluzi tabelar 2011-2017 Ali S tim su me tesili sve do sad.Posle nekoliko operacija I bez zdravlja ni za posao vise ni U invalidsku . Molim vas posavetujte me.Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri penzije penzija porodične penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana