Tekst objavljen: 28.07.2020 15:55        


Sve više srpskih poljoprivrednih proizvođača odlučuje se za uzgoj kornišona, jer je ovo povrće zahvaljujući kooperantskim firmama iz Nemačke postalo isplativo

Kornišoni su poljoprivredni hit ovog leta

U čačanskom kraju više od 400 domaćinstava upravo zahvljajući kornišonima ostvariće siguran prihod, koji se kreće i do nekoliko hiljada evra.

"Ovo je prva godina u kojoj sam se odlučila za proizvodnju na površini od tri ara, dnevno se ubere od 100 do 180 kilograma. Sorta kibrija zahteva svakodnevnu berbu i što se više bere, sve više zameće plodova. Berba je počela polovinom juna i trajaće do polovine septembra. Posao izgleda dobar, može da se zaposli čitava porodica koja mora biti angažovana oko tri meseca", rekla je za RINU Danica Radović iz Mrčajevaca.

Na zahtevno evropskom tržištu prolazi samo najbolja klasa, pa ako se branje izostavi samo jedan dan, kornišoni već prelaze u drugu. Na poljoprivrednicima je samo da obezbede zemljište i vodu a sve ostalo je na otkupljivačima, koji finansiraju kompletnu proizvodnju, od rasada do repromaterijala i svakodnevnih saveta stručnjaka.

Agronomi na terenu

"Imamo agronome na terenu koji obilaze kooperante, kako se rod ne bi doveo u pitanje, i konkretno im govore šta treba da urade. Ove godine će biti proizvedeno oko hiljadu tona kornišona za potrebe nemačkog tržišta. Za tri meseca, domaćinstvo koje se opredelilo za ovaj vid proizvodnje može zaraditi minimalno tri hiljade evra, jer sve što se proizvede to se i otkupi", rekao je Nemanja Joksić, direktor Global sistem kooperative.

Ova nemačka kompanija do sada je nabavljala kornišone iz Turske, međutim dalek put i veliki troškovi transporta preselili su mesto otkupa u Makedoniju koja ne može da proizvede dovoljne količine. Stoga je proizvodnju kornišona organizovala kompanija Global sistem kooperativa koja je sklopila ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji.

"Grad Čačak podržao je ovu priču i nama je cilj da zaposlimo najosetljivije grupe ljudi.Ovde je cilj da to rade porodična gazdinstva, članovi domaćinstva koji nemaju potrebe da angažuju sezonske radnike. Bukvalno upošljavamo porodice, ovoga puta sa kornišonima", kaže Snežana Marković Đurović iz Poljoprivredne stručne službe.

1 komentar

  1. User image
    Zlatko 31.07.2020 11:37

    Konji hibrid kornisona se radi I kakvi su uslovi

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kornišoni izvoz povrća poljoprivreda povrće krastavci biznis ideja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana