EUR 118,20 USD 104,18 CHF 103,55

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 19.11.18. :: 118.2159 rsd

Tekst objavljen: 06.08.2014 14:25        


Postali smo vešti u pronalaženju opravdanja za stvari koje ne bi trebalo da radimo, ali i izgovora za stvari koje bi trebalo. Većina ljudi nema volju da se oslobodi loših navika. Imaju dosta izgovora i pričaju kao da su žrtve.

Loši izgovori da ne štedite za penziju

Otplaćivanje duga je važnije
Ne morate da otplatite sve dugove pre nego što počnete da štedite za penziju. Osloboditi se od duga pre početka štednje bi značilo odlaganje štednje za penziju godinama. Pa čak i decenijama.

Umesto toga, smanjite kamatnu stopu na dugu što je više moguće tako što ćete otplaćivati više od minimalnog iznosa svakog meseca i refinansirati studentski i auto zajam kada je to moguće. Sa nižim ratama na postojećem dugu, možete nastaviti da otplaćujete dug a da pritom štedite za penziju bez plaćanja visokih kamata.

Prekasno je za štednju
Što kasnije počnete sa štednjom za penziju, manje ćete imati novca na raspolaganju u zlatnom dobu. Ali svaki dinar se i dalje računa. Možda ćete morati da se žrtvujete, možda da trošite manje da biste više štedeli, kao i da radite posle 65- e, ali je moguće.

Vaša kompanija nema plan za zaposlene
Kada bi vaša kompanija imala penzioni program za svoje zaposlene to bi vam znatno olakšalo planiranje penzije. Ako se taj program poklapa sa vašim doprinosima, onda ste našli sjajan način da gradite svoju štednju za penziju.

Ali ako nemate sreću te vaša kompanija nema u ponudi penzioni program, ipak imate drugih opcija na raspolaganju. Možete automatski prebacivati novac sa vašeg tekućeg računa na štedni, ili se pak okrenuti privatnim penzionim fondovima.

Iako ima mnoštvo izgovora da odlažete štednju, ipak postoje bolji razlozi da počnete odmah sa istom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štednja štediše penzionisanje penzija penzioneri