Tekst objavljen: 17.11.2022 14:45        


Nekada je praziluk važio za sirotinjsku hranu, a često se ime ovog povrća koristilo da bi se slikovito opisali „došljaci bez pedigrea“, kojima je „virio iz pozadine“. Međutim, ova biljka koja se bere u novembru poslednjih godina postala je izuzetno popularna i tražena, ali i dobro plaćena

Nekadašnja sirotinjska hrana postala unosan biznis


Miroslav Milojević iz čačanskog sela Gornja Gorevnica na osam ari posadio je praziluk, u njegovom zasadu sve je organsko što je ovom domaćinu donelo berićet.

Rashodi mali, prihod solidni

– Nije zahtevan za proizvodnju, rashodi su mali, a prihodi solidni. Prošle godine je otkupna cena praziluka u veleprodaji bila je 50, a sada je skočila skoro duplo i iznosi 90 dinara, pa može dosta više i da se zaradi. Imam stalne kupce iz Požege, Čačka i Lučana, tako da čim je praziluk izvađen, odmah je i sam sebi obezbedio plasman – rekao je za RINU Miroslav.

Iako mu vremenski uslovi na samom startu vegetacije nisu išli na ruku, ovaj povrtar iz Čačka je zahvljujući postavljenom sistemu za navodnjavanje imao solidne prinose.

– Ako se ozbiljno bavite poljoprivredom neophodni su sistemi za navodnjavanje. Ja sam ih postavio i to mi je pomoglo da iako su temperature bile visoke, deficit roda se ne oseti. U svojoj bašti od osam ari, svake godine isti prinos, posadio sam 18.000 sadnica i dobio oko šest tona praziluka. Ja ne kupujem hemiju koja je sada jako skupa, ja koristim stajsko đubrivo koje postavim na samom početku i problema nemam a ušteda veća, jer bez stajkog đubriva nema ni prinosa – kazao je ovaj povrtar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Njegova porodica je uključena u ovaj posao, pa čak i najmlađi kad završe svoje obaveze u školi i sa treninzima često zasuču rukave i pomažu dedi na imanju. Osim članova porodice, tokom vađenja praziliku skupe se mnogobrijni prijatelji i na takozvanoj mobi uz neobilazno dobro druženje i pečeno prase, kako je red u ovom delu Srbije, brzo završe sav posao.

– Za radnu snagu nisam se brinuo, sakupio sam nas 12 komšija koje su na mobu došli i pomogli da to sve oboremo i složimo u magacine za neverovatnih tri sata. Iako je to u Srbiji retkost, mi još uvek poštujemo te neke stare običaje i pomažemo jedni drugima – dodaje Miroslav.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uzgajanje povrća poljoprivreda praziluk povrće čačak domaća poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana