Tekst objavljen: 25.10.2013 12:15        


Kada kažemo "nasledstvo" većina građana pomisliće na imovinu: stan, novac, stvari. Nemojte zaboraviti, međutim, da krediti, dugovi po kreditnim karticama, minus na tekućem računu - jednom rečju - svi dugovi koje neko ima prema banci postaju deo nasleđa u slučaju kada ta osoba umre.

Niste u obavezi da nasledite nečije kredite

U slučaju da je pokojnik za sobom ostavio dugove prema banci, banka kao poverilac ravnopravno učestvuje u ostavinskoj raspravi i ima pravo na nadoknadu sredstava na osnovu imovine koja je ostala iza klijenta.

Naplata dugova moguća je na dva načina.

Prvo: banka ima pravo da u ostavinskom postupku zahteva da se zaostavština (imovina koja je ostala iza pokojnika, odnosno imovina koja je pripadala ostaviocu u trenutku smrti) odvoji od imovine koja pripada naslednicima.  

Na primer, ako je iza pokojnika ostao auto, stan, nameštaj, zlato, umetnine, banka ima pravo da traži naplatu duga iz te imovine. U tom slučaju, naslednik ili naslednici neće moći da raspolažu imovinom koja je ostala iza pokojnika sve dok se ne naplate poverioci (odnosno banka).

Važno je da znate da banka u tom slučaju može da naplati svoja potraživanja samo po osnovu imovine koja je ostala iza pokojnika, odnosno nema pravo da od naslednika traži da vrate dugove, ukoliko je imovina manja od visine duga.

 

Drugo: Banka može, ali po domaćem zakonodavstvu nije u obavezi, da se sa naslednicima dogovori oko naplate kredita.  

U ovom slučaju ključno je da znate naslednici ne mogu da odgovoraju za dugove koji su veći od visine nasleđene imovine. To praktično znači da ukoliko ste nasledili imovinu koja je manje vrednosti od duga prema banci, niste u obavezi da vratite ceo dug nego do vrednosti te imovine.
 
Domaće zakondavstvo dozvoljava da osoba koja nije naslednik, može, ako želi da otplati tuđe dugove. To je stvar dobre volje i moralnog osećaja, a nikako zakonska obaveza!

Postoje slučajevi kada iza pokojnika ne ostaje imovina.  Banka, ali i svaki drugi poverilac pokušaće da se sa naslednikom dogovori oko otplate tog duga.

Međutim, zakonski naslednici u tom slučaju mogu da se u ostavisnkoj raspravi odreknu nasledstava. U tom slučaju, neće biti odgovorni ni za dugove, prema članu 223. Zakona o nasleđivanju (Sl. glasnik RS br. 46/95), koji u originalu glasi:

„Naslednik koji se odrekao nasleđa ne odgovara za ostaviočeve dugove“

Nasleđa se možete odreći sve do okončanja prvostepenog postupka za raspravljanje zaostavštine.


Ne zaboravite da se ne možete delimično odreći nasleđa i da je jednom data izjava o odricanju od nasleđa neopoziva, osim u slučajevima, kada možete da dokažete da ste je dali pod: prinudom, pretnjom, prevarom ili zabludom (čl. 214, stavovi 2 i 3 Zakona o nasleđivanju).

To praktično znači, da ne možete insistirati na tome da nasledite auto koji je pokojnik uzeo na lizing, a da ne prihvatite da taj lizing otplaćujete.

Domaća praksa pokazala je da naslednici najčešće iz moralnih razloga isplate dugove pokojnika, čak i kada on nije iza sebe ostavio imovinu koju bi mogli da naslede. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

40 komentara

 1. User image
  njegosava tukic 13.03.2014 16:55

  moj suprug je pred smrt naredio meni ,supruzi da kucu prepisem na jednu cerku,to je uradio pred svedocima. ispostovali smo njegovu volju ja i mladja cerka i sve prepisale kako je on rekao, iako tada nismo ni slutili da ce preminuti. da nisam ispostovala njegovu volju ja bih svoju trecinu kuce poklonila mojoj unuci ciji sam staratelj, a mladja cerka bi zadrzala svoj deo.postupak je okoncan u julu ove godine sproveden u katastatske knjige. sada firma kojoj ja dugujem osporava naslednicki deo tuzi mene i moju cerku koj ase prihvatila nasledstva sa namerom da stavi hipoteku na moj deo koji je mnogo veci od duga. plasim se da ce prodati tu trecinu bud zasto. kako da se zastitim. ja ne poricem dug ali jos nisam u situaciji, kada bih kucu prodala po trzisnoj vrednosti prvo bih namirila dug . pomozite mi sdavetom sta da radim.

 2. User image
  Ranko 07.10.2016 14:23

  Majka preminula 26.09.2016.Ostao je moj brat koji je primao penziju na osnovu nesposobnosti za život i rad.Pri prvoj uplati penzije .Otišao sam u Banku Poštanska Štedionica da prijavim da je majka preminula i da vratim sve kartice koje su pripadale majci i bratu.Dobio sam uveravanja da je tim tekući račun stavljen u mirovanje do okončanja ostavinskog spora.Kredit je stigao na naplatu 07.10.2016.godine,skinuta je rata kredita i automatski je račun otišao u dozvoljen minus.
  Ja sam sad prevaren i šta sada da radim ?

 3. User image
  Bravo 09.10.2016 19:53

  Sluca je sledeci:
  Nakon smrti majke, koja je kao vojni penzioner, delila porodicnu penziju sa mojim mladjim bratom koji je ujedno proglasen kao trajno nesposoban za zivot i rad.Majka i brat su porodicnu penziju dobijali preko Tekuceg racuna Postanske Sedionice.a.d. Tekuci Racun bio je opterecen sa dva kredita,DK2 karticom i dozvoljenim minusom.Kad je legla prva uplata nakon smrti majke, racun je bio u plusu 400din.
  Kao stariji sin i jedini odgovoran(jer je brat lice o kom cu morati da se staram) otisao sam u Postansku Sedioicu, fijala VMA ,gde i radim, sa umrlicom da prijavim da je jedan od korisnika penzije preminuo i da zelim da zustavim racun do okoncanja ostavinske rasprave.Misleci da je to ispravan nacin,kako bi sutradan kako staroc mog brata poceo sa novim racunom, preko koga bi brat nastavio da prima porodicnu penziju a onda nastavili sa otplacivanjem dalje kredita istom dinamikom kao pre.
  Morao sam da potpisem izjave po kreditu i jednom ceku od pre devet godina koji nikad nije stigao na naplatu,vratio sam sve kartice vezane za T.R. Izjasnio sam se da ce se krediti resavati nakon ostavinske rasprave,po odluci suda. Postanska Stedionica me obavezala pisanjem izjave o vracanju kredita po okoncanju ostavinske rasprave i oko toga sam smatrao da smo se dogovorili,iako sam
  imao mnoge neugodnosti u pisanju izjave jer mi je sluzbenik Banke stalno pretio da ce krediti krnuti vec sutra ako ne napisem izjavu nepovoljnu po Banku. Smatrao sam da ne treba da pisem bilo kakve izjave o ceku jer niti sam cek video,niti znam bilo sta o njemu,pitao sam se kako mogu da pisem izjhavu za nestoi sto nisam posedovao i niti sam imao bilo kakva saznanja,jer cekovi kao ni sam T.R. nisu moja svojina.Zbog pritiska koji sam doziveo od strane sluzbenika i osecaja da cinim nesto sto ide meni na stetu zatrazio sam od sluzbenika da mi vrati izjavu jer je bilo isuvise neprikladno da to radim u uslovima pritiska i zahtevao da mi da zaduzenje po T.R., sve o kreditima, kolika je glavnica i kolika je kamata.Rekli su mi da to ne mogu dobiti sada, vec tek nakon okoncanja ostavinske rasprave.
  Nakon niza neprijatnosti, sutradan je stigla prva rata kredita i TR. moje majke bio je vec u nedozvoljenom minusu.
  Brata sad ja trenuto izdrzavam dok nestigne resenje o porodicnoj penziji za lice koje je bolesno i nesposobno za zivot i rad.

  Mozda gresim.Ne znam zakone i jako sam zbunjen?
  Sta bi sad trebalo da uradim i kome da se obratim?

  Ja se osecam prevareno.Smatram da me je Banka prevarila,jer su mi rekli da ce racun biti u mirovanju do ostavinske rasprave.Banka je namerno racun dovela u nedozvoljeni minus i racunace kamate.
  Banka mi nije dala pravo da se dogovorimo o prevremenoj otplati,smatram da me na ovaj nacin prevarila i da na taj nacin oistvaruju profit i po osnovu kredita-kamata i po nedozvoljenom minusu jer ce i na to ocigledno ici kamate.Smatram da sam ostecen,jer su mi jasno rekli da ce racun biti u mirovanju do ostavinske rasprave ,a to se nije desilo, mogao sam da nadjem nacine da problem oko kredita resim po mene povoljniji nacin,nekom pozajmicom i na taj nacin zatvorim kredite prevremeno,bez dodatnih troskova.Ispravite me ako gresim.

 4. User image
  Sinisa kostandinovic 06.02.2017 19:25

  Postovani molim za savet
  Otac mije umro pre 3ipo godina ja nisam u zajednici na ostavinkoj raspravi ja sam nasledio njegovu imovinu i stan ali nisam znao da je imao kredit kod banke KBC niti sam uopste ima saznanja o tome jer onto nije reko nikome niti je ta banka zvala teelefonom
  ili pismeno neko obavestenje o tome da se neko tamo javi nego evo sad sam dobio neko obavestenje da se ide kod nekog izvrsitelja da se uzme neko resenje o iyvrsenju osnovnog suda.Ja otome nisam znao niti imam bilo koji dokumenat o tom kreditu niti me iko o tome obavestio molim za savet sta da radim ja sada dali je to zastarelo
  Molim za odgovor

 5. User image
  Radisa 18.05.2017 13:27

  Tata mi je preminuo pre 5 godina, ima duga po bankama, ja sam naslednik i jos dva brata, e sad jedan od dvojice brace je digao kredit i tata mu je dao ovlascenje da stavi parcelu pod hipoteku, e sad mene zanima da li ja imam nekakve veze sa tim kreditom? Koji glasi na bratovo ime.

 6. User image
  Miroslav 18.06.2017 19:37

  Otac mi je preminuo januara 2010.god. Imao je kredit kod Unicredit banke. Majka je naslednik stana, a ja sam se svog dela odrekao u njenu korist. Kredit je zamrznut na 3 god.i nakon toga ona nije imala odakle da vraca jer nije primalac porodicne penzije, od prihoda ima samo socijalnu pomoc. Sada je stigla opomena pred utuzenje od adv.kancelarije koja je preuzela slucaj. Dug je sa 4.000 evra narastao na 8.000. Da li je taj dug zastareo? Kada uopste zastareva dug prema banci od trenutka kada se ne otplacuje? Na koji nacin se poszize dogovor sa bankom i da li je moguce platiti samo glavnicu a ne i kamatu? Unapred hvala na odgovoru

 7. User image
  Kamatica 19.06.2017 9:17

  @Miroslave, zamolili bismo Vas da nam pošaljete pitanje na mail.
  office@kamatica.com

 8. User image
  Jony 24.06.2017 8:31

  Dobar dan zelim!imam jedan problem...moj otac ali nije zakonski otac(nije me priznao za sina kad sam se rodio) ostavio pre njegove smrti meni na poklon sa zahvalnoscu (imamo ugovor o poklonu) 2 kuce ko strano lice... Nisam njegov zakonski naslednik... Nema drugog sina..Ali do sada nisam znao da ima kredit u banci...zanima me dali moze banka da trazi od mene da odplatim njegov dug???

 9. User image
  Jelena 25.06.2017 11:42

  Majka je iza sebe ostavila kredit i trebamo brat i ja da idemo na ostavinsku raspravu.Da li onaj na koga se vodi kuca posle postupka obavezno nasledjuje kredit ili se mozemo nas dvoje dogovoriti ko ce da ga isplati?Bratu je receno da onaj na koga se vodi kuca taj nasledjuje kredit a ja sam misljenja da je to sve stvar dogovora.

 10. User image
  Radica 17.07.2017 13:15

  Iza pokojnog muza ostao je kredit. Isla sam u njegovu banku gde su me posavetovali da vratim isti sto pre i da neide na ostavinsku raspravu. Muz nam nije ostavio nikakvo naslestvo. da li sam u obavezi da izmirim kredit. Kome da se obratim za pomo'_

 11. User image
  nenad 20.07.2017 16:27

  tast je umro pre par godina, ne znajuci iza sebe ostavio je dug od 5000 e moja supruga i svastika prihvatile su se nasledstva ujedno i duga u visini nasledjenog dela imovine. S obzirom da je imovina koja se ogleda u njivama ne zadovoljavatj ne namiruje visinu duga a danas sam dobio resenje suda da se izvrsenje nastavlja preko javnog izvrsitelja da li javni izvrsitelj moze popisivati imovinu u mom vlasnistvu u mojoj kuci na koju se naravno vodi i moja supruga kao naslednik ili je po zakonu duzan popisati i oduzeti samo imovinu koju su po resenju suda nasledile moja supruga i svastika. Hvala

 12. User image
  Zoran 25.08.2017 18:42

  Postovani molim za savet
  Otac mije umro pre 3ipo godina majka je nasledila njegovu imovinu i kuću i katasterski proslo preko nje ali nisam znao da je imao kreditU karticu i dug na njoj kod banke PŠ niti sam uopste ima saznanja o tome jer onto nije reko nikome niti je ta banka zvala teelefonom
  ili pismeno neko obavestenje o tome da se neko tamo javi nego evo sad sam dobila neko obavestenje da se ide kod njih da se dogovorimo oko otplate.Pošto ja otome nisam znao niti imam bilo koji dokumenat o tom kreditu Molivas za savet sta da radim dali imaju pravo na naplatu posto je proslo 3ipo godine onosno da li to zastarelo
  Molim za odgovor

 13. User image
  Natasa 01.11.2017 18:26

  Umro je rodjeni brat moga oca,koji nema naslednike,od imovine ima kucu na selu,a podigao je kredit od 3hiljade evra.ko sada otplacuje taj dug.Hvala

 14. User image
  Stevo Turek 04.12.2017 11:53

  Postovani zanima me u zakonu o nasljedstvu.Nasljedio sam kucu od pok dide.Dida je bio vlasnik kuce i umro je 2010.Poslije njegove smrti u kuci je ostao zivjeti muz moje pokojne mame i naravno nije placao rezije .Sad nas komunalac tereti da moramo platiti njegove racune jer je i on umro .Zanima me posto on nije bio vlasnik kuce a napravio je dugove moram li ja platit te dugove.Ja sam nasljdio kucu od pokojnog dide jer je on bio vlasnik i po njegovom imenu nema dugova .Sta sad da napravim dalje da li da platim ili ne.Unaprijed hvala.

 15. User image
  Anka 16.01.2018 9:01

  Mama je preminula pre godinu dana, imala je neosigurani kredit, u nekim nepravilnim vremenskim intervalima smo placali rate kredita, u ostavinskom postupku smo ucestvovali brat otac i ja, i konstatovano da majka sem tekuceg racuna nije ni imala imovinu, koji je nasledio moj otac. zanima me da li smo tj moj otac u obavezi da vracamo kredit i dalje, jer mi je nelogicno da nastavimo da vracamo, inace brat je primalac porodicne penzije. unapred hvala

 16. User image
  Milan 24.01.2018 21:56

  Meni je majka umrla 2014 ja sam pocetkom 2015 otisao na izdrzavanje kazne izasao 2018god.Tako da me niko nije bio obavestio iz kom.banke da mi je majka uzela pozajmicu od 50000din na koju je isla kamata 3.5godine.Otisao sam u banku da otvorim tekuci racun radi jednokratne pomoci i oni me obavestili da moram da izmirim ceo dug kao naslednik imovine i pozajmice za koju ja nisam uopste bio upoznat.Potom mi je majka bila dementna od cega je i preminula,zanima me dali ja mogu nekako izbeci placanje tog duga ili barem kamate koja je otisla na ukupan dug od 74000.mozete mi pomoci kako i sta trebam da uradim.

 17. User image
  Kmatica 25.01.2018 9:24

  Poštovani Milane,

  Ukoliko ste se prihvatili nasledstva u obavezi ste da izmirite dugove, tj. odgovaraćete samo do visine vrednosti nasleđene imovine.

  Srdačan pozdrav,
  Kamatica tim

 18. User image
  Nebojsa 24.02.2018 0:30

  Otac mi je nastrado ima kredit 500000hiljada imovine nema nista na sebi ocevinska ce biti za dva meseca jel moram da placam taj kredit i jel treba da nasledim njegov racun

 19. User image
  Josip 11.04.2018 10:10

  Moj otac je umro pre pet godina i ostao dužan vojvođanskoj banci 37000rsd dozvoljeni minus ništa nije ostalo u nasledstvo od njega pošto je kuća na maminom imenu ona prima porodičnu penziju dali treba da vrati dug banci koji je sad zbog kamate 117000 rsd

 20. User image
  renata 26.04.2018 15:06

  Danas sam dobila od suda opmenu po prvi put da platim mamin dug u stedionici. Ona je umrla 2008. Od nje sam nasledila samo akcije Telekoma koje ne mogu da prodam. Posto sam se odselila u drugi grad nisu mogli da me nadju iako sam uredno prijavljena na istoj adresi. Kompjuterska povezanost institucija u Srbiji je katastrofa. Srecom nisu mi nakarikali kamatu jer ovo prvi put dobijam. Sad zvah i rekose mi da moze i u rate iako u dopisu su delovali jako strogi, da moram u roku od sedam dana da platim sve zajedno sa sudskim troskovima.

 21. User image
  Ivana 31.07.2018 12:50

  Da li banka sme pre ostavinske rasprave da skine pokojnikov dug sa porodične penzije bez obaveštenja, i da pritom neće da da onome kome obustavlja nikakve informacije koliki je dug? Po kom zakonu to sme da uradi?Hvala

 22. User image
  Dejana 13.08.2018 16:05

  Postovani ,nameravam da kupim stan na kredit.kako kvadratura prelazi onu granicu od 40 kvadrata zbog povrata 2.5 posto na apsolutna prava htela sam i supruga da ubacim u otkup stana.medjutim sticajem okolnosti saznala sam da on ima dug preko milion dinara u banci koji nije bio toliki pre deset godina ali se uvecao verujte 10 puta od prvobitne cifre.u pitanju je tekuci racun.da li ja kao supruga moram da otplacujem to ako se desi da u medjuvremenu on to ne vrati a ne daj boze premine .da li je bolje da ga onda ne ubacujem u otkup stana.u pitanju je prva kupvina nekretnine.

 23. User image
  Slavica 14.08.2018 6:09

  Postovani!Moj svekar je pre sedam godina prepisao Stan mom suprugu.Svekar ima kredite u nekoliko banaka.Sta see desava u slucaju njegove smrti,da li ce to kredite naslediti Moj suprug iako je Stan vec ranije prepisan kao poklon I svekar u svom vlaanistvu vise nema nista!Hvala!

 24. User image
  borka 20.10.2018 18:15

  Postovani !Moja cerka ima ne izmeren kes kredit u jednoj od banaka .Ne zivi na mojoj adresi stana i zivi u inostranstvu a predmet je dat izvrsiteljima !Moje pitanje je dali ja kao majka mogu snositi posledice po pitanju stana !?Cerka je prijavljena na mojoj adresi al zivi u inostransvu zbog cega i rate kredita nisu bili otplacivane !Molim za savet jer su mi dolazili iz terenske sluxbe da provere dal zivi na ovoj adresi poslati od IZVRSITELJA !Dali stan koji koji se vodi na moje ime moze biti u nekoj opasnosti !Hvala unapred !!!

 25. User image
  Slavica 28.10.2018 18:19

  Moj suprug je preminuo pre dva meseca. Od imovine je ostavio iza sebe auto u vrednosti od 1000 eura I drugi auto kiji je kupio na kredit nekoliko dana pred smrt. Kredit iznosi 3000 eura, a automobil jee kostao ukupno 5800 . Od naslednika smo cerka, sin I ja. Da li smo u obavezi da otplatimo pokojnikov kredit. Unapred hvala

 26. User image
  zoran 22.11.2018 13:22

  postovani, imam kredit u chf u Srbiji, u medjuvremenu sam se odselila iz Srbije i sada kao Madjarski drzavljanin zivim i radim u Nemackoj. Izasla sam iz Srpskog drzavljanstva. Interesuje me da li kao Madjarski drzavljanin koji zivi i radi u EU imam pravo da tuzim banku Medjunarodnm suduiako je kredit pre 11 god napravljen u Srbiji dok sam jos bila Srpski drzavljanin?

 27. User image
  Mladja 06.01.2019 0:53

  Postovani,
  Da li stabeni kredit osiguran u slucaju prerane smrti ide u ostavinsku raspravu, ili se automatski stan prebacuje na nosioca osiguranja, i osiguravajuca kuca isplacuje kredit.
  Pitam iz razloga sto sto majka je umrla i stan je bio osiguran na moje ime, e sada majka je imala jos jedan kes kredit i dug po kreditnim karticama. Da li ja imam obavezu da isplacujem njen dug.
  Hvala,
  Pozdrav

 28. User image
  Natasa 30.01.2019 16:42

  Postovani,zanima nas da li moramo da vracamo svekrov kredit(koji je osiguran od iznenadne smrti),pritom je svekar iznenada zavrsio u bolnici u I roku dva dana preminuo. Svekrvi je pri odlasku u banku receno da ce biti skinuta kamata,ali da se kredit mora vracati. Unapred hvala.

 29. User image
  Milos 15.02.2019 16:23

  Postovani, otac mi je preminuo pre 3 godine. Tada je bio u braku sa suprugom (macehom) i imao je 2 kredita i minis na tekucem racunu oko 530.000 dinara zakljucno sa 2017 godinom bez kamate i sudskih troskova. Da li supruga treba da vraca taj dug ili sve ide preko ostavinske rasprave i ako mi mozete reci otprilike kolika je kamata na ceo iznos zajedno sa sudskim troskovima, molio bih vas. Hvala najlepse.

 30. User image
  Nada 22.02.2019 4:04

  Suprug mi je preminuo na svoje ime ima samo kredit od imovine nista da li ja ili sin koji je nezaposlen i cerka koja je zaposlena treba da vracamo kredit?

 31. User image
  Zeljko 04.06.2019 23:48

  Nasledio sam od oca kredit od 15000e za koji nisam znao,niti mi je ko rekao da taj kredit postoji.da li banka moze samo iz njegove imovine da mi naplati taj dug,jel realno nisam nasledio nista,oko 60a neke zemlje i pola babine kuce koja je u raspadanju i ima 35m2(znaci 17.5m2 je moj deo) ili mogu da potrazuju taj dug iz moje imovine koja nema nikakve veze sa njim.da sam znao za taj kredit ja bi se odrekao nasledstva i smatram da sam prevaren.koja su moja prava?unapred hvala.

 32. User image
  Saša 18.09.2019 19:31

  Poštovani, majka mi je preminula pre 2 meseca. Na svoje ime nije imala ništa osim penzije koju je nasledila od muža i na njoj dozvoljeni minus i kredit na dina kartici u Poštanskoj štedionici. Ja nisam imala ovlaşćenje na njene kartice. Posle nekog vremena stiglo je obaveštenje da se kartice vrate, pa sam to i učinila. Tražili su da ja otplatim minus. Ja nisam u mogućnosti da to uradim, pa sam to i rekla. Potpisala sam papire za vraćanje tih kartica. Ostavinske rasprave neće biti jer moja majka nije posedovala nikakvu imovinu a živela je u mojoj kući i imamo istu adresu. Danas je na njeno ime stiglo obaveštenje da duguje 50000 din posle dva meseca od smrti bez obzira što je njen račun ugašen odavno i nema uplata iz pio fonda. Obaveštenje kaže da će joj blokirati račun koji je ugašen i traže da ona posthumno obezbedi sredstva. Da li mogu mene da opterete tim dugom? Napominjem, mama nije imala imovine, ja nisam imala ovlašćenje na njen račun i ostavinske rasprave neće biti. Hvala

 33. User image
  Kamatica tim 19.09.2019 9:09

  Poštovana Saša,

  Pročitali smo pitanje koje ste nam poslali putem komentara na našem sajtu.

  Naš savet je da potražite pravnu pomoć, ali i da kontaktirate Narodnu banku Srbije, tačnije njihov Centar za edukaciju i zaštitu korisnika na 011/3338251 ili na mejl adresu zastita.korisnika@nbs.rs. Verujemo da će oni moći da Vas makar dodatno posavetuju i preciznije upute koje korake treba da učinite.

  Nadamo se da Vam je naš odgovor bio od pomoći.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 34. User image
  LJILJANA 19.09.2019 23:27

  Suprug je umro pre 5 meseci.Iza njega je ostao dug u banci na nedozvoljen minus.Nakon njegove smrti posle 5 dana dostavila sam umrlicu banci.Ostavinska rasprava je bila,ali on nije imao nista na svom imenu,dakle nisam nista ni nasledila.Pre njegove smrti pokrenut je postupak dobijanja invalidske penzije i u junu sam dobila resenje da mu je ista odobrena,odnosno posto je on umro ja sam stekla pravo na porodicnu penziju(ja sam nezaposleno lice).Iznos penzije je 13900 dinara.Ja sam idalje u kuci njegovih roditelja,gde smo ziveli zajedno od pocetka braka.Banka trazi da isplatim njegov dug(koji je inace star oko 7 godina),jer sam nasledila njegovu penziju.Da li sam u obavezi da to ucinim?Ako nisam,na koji nacin da se odbranim od njih?Hvala.

 35. User image
  Kamatica tim 20.09.2019 9:07

  Poštovana Ljiljana,

  Naš savet je da potražite pravnu pomoć, ali i da kontaktirate Narodnu banku Srbije, tačnije njihov Centar za edukaciju i zaštitu korisnika na 011/3338251 ili na mejl adresu zastita.korisnika@nbs.rs. Verujemo da će oni moći da Vas makar dodatno posavetuju i preciznije upute koje korake treba da učinite.

  Nadamo se da Vam je naš odgovor bio od pomoći.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 36. User image
  Rada 21.11.2019 14:48

  Postovani.moj brat je umro a posle njega i moja snaha je umrla u februaru ce biti tri godine .ostali su dugovi ne znam koliko duga u banci, njena deca ne mogu da se dogovore , jos uvek nije pokrenuta ostavinska rasprava , nista se ne desava ,braticina kaze da kredit miruje da je zamrznut .da li je to moguce i sta moze da se desi ,raste li kamata ili sta se vec desava kako moze da se zamrzne .ja se bojim jer je moja majka stara ostala u toj kuci . a i ako miruje sve do kada to moze da traje sta ako se ne pokrene ostavinska za deset god ili nikada?hvala unapred

 37. User image
  Nenad 19.01.2020 18:13

  Bio sam mirant prijatelju za kredit nakon nekoliko rata je odustao da plaća rate.. Banka dug potražuje od mene da plaćam određene sume rata.
  Dali imam pravo da tužim vlasnika kredita da mi vrati novac koji sam uplatio umesto njega.
  Hvala...

 38. User image
  Zvonko 24.02.2020 19:57

  Petog drugoga preminula mije supruga imala je kredit u rafajzen banci placalaje osiguranje kredita 37.000din naplacicalisu kroz ratu kredita održavanje koje je nezakonito. Traže da ja kao suprug preuzme kredit da otplacujem kucusam imo jos dokse nisam ozenio bila useljava dizo kredite od beobaanke samo namjestaj stosmo stekli tojesto. Neven da skinu održavanje kredita daj stovise da uzmu sta da radim. Pozdrav

 39. User image
  Violeta Jovanović 11.05.2020 1:46

  Postovani,moja majka je uzela neko medicinsko pomagalo prosle godine i skidali su joj od svakog dela penzije odredjenu sumu.Ona je umrla pre mesec dana a nije stigla da otplati dug do kraja Interesuje me da li sam ja u obavezi da to otplatim.

 40. User image
  Zvonko 29.09.2020 10:05

  Zašto bake kad osiguraš kredit klijent premine zovu napadno porodicu da plaća kredi okakvoj prevarise radi oozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nasleđivanje kredita kredit krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana