Tekst objavljen: 01.09.2021 12:00        


“Radije bih radio sa sjajnim partnerima na ne tako sjajnoj ideji, nego na sjajnoj ideji sa ne baš dobrim partnerima”, kaže za BBC-ijev CEO Secrets Brajan Česki, suosnivač kompanije Airbnb

Suosnivač Airbnb daje savet koji je njegovoj firmi doneo 100 milijardi dolara


Airbnb postoji od 2008. godine kad su dvojica dizajnera u svom domu ugostila trojicu putnika koji su tražili smeštaj. Danas milioni domaćina i gostiju otvaraju besplatan korisnički račun na Airbnbu kako bi mogli oglasiti svoj smeštaj ili odsesti u nekom od njih koji se nude u svim krajevima sveta. Zanimljivo, sva trojica suosnivača su i danas u kompaniji.

Česki kaže da je velika opsesija oko toga kako naći dobru ideju i kako izabrati dobro tržište.

“Posle 13 godina od osnivanja kompanije mislim da je važnije sa kim radiš, umesto šta radiš. Iskreno,da li je Airbnb bio dobra ideja?Rentiranje naših dušeka u stanu dizajnerima da spavaju u našoj spavaćoj sobi za 70 dolara po danu? Nije izgledalo kao dobra ideja”, kaže Česki i dodaje da je pokušavao da skupi 150,000 dolara kako bi prodao 10% kompanije ali su teško dolazili I doi sastanaka sa ljudima koji bi investirali.

“Ali ako imate dobre ljude oko sebe, možete da ideju koja se čini ludom, progurate.”

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Česki kaže da je glavni razlog što startapi propadnu odustanak osnivača/partnera zato što izgube motivaciju ili ostanu bez novca.

“Zato je imati partnere koji će vas podržati, mislim, najvažnija stvar”, kaže suosnivač Airbnb-a čije je vrednost izlaskom na berzu krajem prošle godine skočila na 100 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
air bnb brajan česki biznis biznis saveti biznis ideja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana