Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 27.10.2012 14:00        


Za mnoge porodice priča o novcu je tabu. Roditelji zarađuju, a dece troše onoliko novca koliko im pružite. To je kraj priče.

Znaju li vaša deca vrednost novca?

Većina finansijskih stručnjaka se slaže da to nije pravi način vaspitanja dece kada su finansije u pitanju. Oni smatraju da je važno da vaše dete razume šta je keš, a šta je kredit. Kod dece treba razviti osećaj za to šta je neophodno da se plati, a kada trošak može da se odloži. Decu treba naučiti da shvate razliku između želja i mogućnosti.

Da li i vi mislite isto?

Mnogi roditelji misle da o novcu ne treba razgovarati sa svojom decom, ali u tome često greše. Deca treba da znaju dosta o novcu i nikad nije rano da počnete da ih učite o tome.Ne pričamo o složenim kamatnim računima i trendovima na svetskom tržištu, pričamo o vašim kućnim finansijama. O tome šta je plata i kako se novac zarađuje, šta su troškovi i kako se raspoređuju, šta je štednja, a šta znači to kada neko upadne u dugove.

Ukoliko se na vreme posvetite edukaciji dece kada je u pitanju upravljanje novcem, naučićete ih da cene svoj rad i da razmišljaju u pravcu budućnosti, da budu sigurni kada treba da investiraju, i da se ne boje banke samo zato što ne znaju šta znači kamata. Obezbediće sebi bolju budućnost. Ali ne samo sebi, već i onima do kojih im je stalo. Postaće vredan član svoje zajednice.
Ukoliko na vreme počnete da učite dete o novcu i ono će lakše razumeti zašto ne može uvek da dobije igračku koju poželi, i zašto ove jeseni morate izdvojiti dosta novca za krečenje stana, na primer.

Kada bude dobijalo novac od vas, rodjaka ili prijatelja, dete koje je odgovorno sa novcem, neće odmah potrošiti sve na slatkiše ili neke sitnice, već će deo sačuvati za neki svoj cilj. Bilo da želi da kupi novi telefon ili gitaru, na primer.

Dete koje učestvuje u raspoređivanju kućnih finansija umeće više da ceni vaš trud da mu obezbedite dobro školovanje i potrudiće se da vam taj zadatak olakša.

Dobre ocene mu neće biti teret, već i prilika da za to bude finansijski nagrađeno bilo dobijanjem stipendije, bilo nekim drugim mogućnostima.

Ako smatrate da je svet isuviše materijalan i bojite se da će dete "sve gledati kroz novac", to je razlog više da edukujete svoje dete o novcu. Naučite ga humanosti. Kroz svoj primer pokažite mu da novcem ne može da se kupi ljubav i prijateljstvo, ali da nam novac daje privilegiju da budemo velikodušni prema drugima, i da pomažemo onima koji su u nevolji.

Kada dete štedi, ohrabrite ga da postavi svoje ciljeve, ali i da deo novca potroši na igračku ili stvar koju će pokloniti nekom drugom. Naučite ga radosti deljenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nedelja štednje nedelja štednje 2012 štednja štediše banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana