Tekst objavljen: 11.03.2013 12:50        


Banke u Srbiji sve češće aktiviraju hipoteke na stanove jer građani ne mogu da plaćaju uzete kredite. Iako procentualno nije pokrenut veliki broj hipoteka, bankari ističu da je primetna tendencija rasta. Od ukupno 420, samo u ovoj godini je aktivirano 25 hipoteka, ističu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Banke aktiviraju hipoteke, kupci ostaju bez stana

Takva sudbina snašla je i Beograđanku D.Š., pošto nije mogla redovno da izmiruje kreditne obaveze. Ona se ubraja u onu grupu građana koji su se u vreme “kreditnog buma” pre pet godina zadužili u švajcarskim francima. Tada su stambeni krediti u ovoj valuti bili najpovoljniji.

V.d. direktora NKOSK Saša Jovanović kaže da se primećuje tendencija rasta aktiviranih hipoteka. - Iako je procenat pokrenutih hipoteka mali, već neko vreme oseća se blaga tendencija porasta broja kredita kod kojih je plaćanje neuredno. Ipak, u odnosu na privredu ili neke druge vrste kredita, to nije tako mnogo – smatra Jovanović.
D.Š. priča da je već 2009. godine, kada je ekonomska kriza zahvatila i Srbiju, a “švajcarac” počeo da divlja, shvatila da neće moći da otplaćuje kredit.

- Rata za stan se posle kratkog vremena udvostručila. Ja toliki novac nisam mogla da izdvajam. Počela sam da razmišljam da prodam stan i vratim novac banci. Ali tako nešto bilo je gotovo nemoguće – ističe D.Š.

Prema njenim rečima, uzalud je pokušavala da sama nađe kupca. U međuvremenu, banka je aktivirala hipoteku. Ubrzo je organizovana i prva aukcijska prodaja stana.

Bankari naglašavaju da je aktiviranje hipoteke poslednja mera kojoj pribegavaju. U Erste banci kažu da imaju samo nekoliko pokrenutih hipoteka. - One su aktivirane nakon što se iscrpljene sve druge mogućnosti. I tek pošto klijenti godinu dana nisu plaćali svoje obaveze – ističu u Erste. Član IO Sosijete ženeral banke Miroslav Rebić navodi da imaju samo 18 aktiviranih hipoteka.
- Bila sam očajna. Vrednost stana je opala, više nije ni mogao da se proda po ceni po kojoj je kupljen. Tako da ni banka nije uspela da dođe do kupca – rekla je.

Vreme je prolazilo, a dugovi po osnovu kredita D.Š. bili su sve veći. Ona je prošle godine sklopila dogovor sa bankom da ponovo pokuša da proda stan.

- Nekako sam našla kupca, ali po dosta nižoj ceni od početne. Posle silnih peripetija, sada sam još dužna Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. Pošto je kredit bio osiguran, oni su isplatili banci 50.000 švajcarskih franaka. Ne samo da sam ostala bez krova nad glavom nego imam i ogroman dug – priča D.Š.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina stana stambeni kredit stambeni krediti banke banka kredit krediti aktivirane hipoteke aktivrana hipoteka hipoteka hipoteke ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana