Tekst objavljen: 13.06.2013 11:59        


Zbog neplaćanja rata za stambene kredite, banke su u Srbiji do sada, aktivirajući hipoteke na imovinu koju su građani založili kako bi dobili kredit, do sada oduzele oko 500 kuća i stanova. Od toga je, prema podacima Nacionalne korporacije, za osam godina prodato svega njih 30.

Banke oduzele 500 stanova od neredovnih platiša

Pogledajte ponudu nekretnina koje banke nude na prodaju


Broj problematičnih stambenih kredita stalno raste, kao i broj oglasa u kojima banke prodaju oduzete nekretnine na javnim licitacijama.

Oprezno s kupovinom

Agenti za prodaju nekretnina kažu da kod kupovine stana ili kuće nad kojima je aktivirana hipoteka treba biti oprezan. - Treba voditi računa da li postoji više hipoteka na jednom stanu ili kući jer ima i takvih slučajeva. Zato mora sve dobro da se proveri jer može da se desi da prodajna cena ne može da podmiri sve hipoteke, pa onda kupac mora da doplaćuje - kaže Malinović.
Mada ne postoji tačan podatak o aktiviranim hipotekama u poslednjih nekoliko meseci, na osnovu oglasa koje banke daju jasno je da se taj broj povećava.

Iskustvo pokazuje da su najkritičniji period u otplati kredita peta i sedma godina.


Nacionalna korporacija je u proteklih osam godina osigurala više od 70.000 stambenih kredita, što znači da su banke godišnje oduzimale oko 60 stanova, odnosno pet do šest mesečno.

Kuće i stanovi koje su banke oduzele vlasnicima jer su prestali da plaćaju rate za stambeni kredit - prodaju se u proseku po godinu i više dana.

Za nekretnine na dobrim lokacijama u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu kupci se, međutim, nađu mnogo brže, ponekad i za svega mesec dana. Da je takvih oglasa sve više, tvrde i agenti za nekretnine.

Nedeljko Malinović iz agencije Legat kaže se ti stanovi i kuće obično teško prodaju jer im je cena uglavnom viša od tržišne.

- Problem je u tome što je kalkulacija napravljena na osnovu veštačenja, odnosno procene vrednosti stana ili kuće, koja je napravljena pre četiri-pet godina, kada su cene bile mnogo više. Na tržištu nekretnina se u međuvremenu situacija promenila, prodaja ide slabo, a cene su pale za 20 do 30 odsto. Zato sada imamo situaciju da je procenjena vrednost veća od realne, a banke ne žele da spuštaju cenu mimo svoje kalkulacije - objašnjava on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    srđan 13.06.2013 19:42

    imamo vrhunske bankare i ekonomiste.za stambeni kredit od 75000 evra kamata je na 25 godina preko 60000 evra što znači da ako bankar proda 5 stana u karijeri zaradiće platu preko 700 evra mesečno za 30 i više godina rada.nema boljeg posla prodaš 5 stvari za ceo radni vek.a u slučaju da ubedi nekoga za dinarski kredit u istom iznosu zaradiće banci 5 stana,trebalo bi da to izvezemo kao ideju.

  2. User image
    ivan 18.06.2013 14:18

    zeleo bih kupiti stan i mesecno ga otplacivati a po isplati istog i preneti u svoje vlasnistvo dali je i kako to moguce ostvariti

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oduzimanje imovine oduzete nekretnine hipoteke aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke hipoteka krediti stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana