Tekst objavljen: 04.02.2013 14:35        


Odredba Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, po kome su banke dužne da klijentima prvo ponude zajam u dinarima, pa tek onda u evrima, u pogledu dinarskih stambenih kredita ostaće samo slovo na papiru.

Dinarskim kreditima kupljena samo dva stana

Pogledajte kompletnu ponudu dinarskih stambenih kredita u SrbijiZbog visoke cene ovakvog zajma zainteresovanih za njih praktično i nema
iako imaju tu pogodnost da je kod njih rata fiksna, odnosno da nema deviznog rizika. Kamate su u njihovom slučaju i do 20 odsto na godišnjem nivou.

Viša kamatna stopa i kraći rok otplate u odnosu na kredite indeksirane u evrima, navodi Ana Cigić, osnovni su razlozi zbog koji su stambeni krediti u dinarima klijentima manje atraktivni. Dodatno, u 2012. godini postojalo je veliko interesovanje klijenata za subvencionisanim stambenim kreditima indeksiranim u evrima, gde jedan deo kupoprodajne cene nepokretnosti subvencioniše država, što je takođe imalo uticaj na slabiju tražnju za stambenim kreditima u domaćoj valuti.
Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita osigurala je samo dva takva zajma, međutim, ni u ova dva slučaja ne radi se o klasičnom dinarskom stambenom kreditu, koji ide na teret kupca stana.

Klijenti kojima su ih banke odobrile zaposleni su u stranim firmama koje su, prema ugovoru s bankom, preuzele da plaćaju veći deo kamate. Tačnije korisnik kredita plaća samo kamatu od sedam odsto. Reč je o stanovima kupljenim u Beogradu, manje vrednosti, na rok otplate od 25 godina.

Da je dinarizacija u ovom delu finansijskog sistema „slomila zube” potvrđuju i bankari.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odgovora Sosijete ženeral banke kaže da su poslovne banke, koje su uvele u svoju ponudu stambene kredite u domaćoj valuti, imale prevashodno nameru da klijentima daju još jednu moguću opciju zaduživanja u cilju rešavanja stambenog pitanja.

Interesovanja, ipak, gotovo i da nema, a osnovni razlog je velika razlika u visini kamatnih stopa na čisto dinarske i zajmove sa valutnom klauzulom – objašnjava Rebić.
Sberbanka od 2007. godine odobrava stambene kredite u dinarima i to sa fiksnom kamatnom stopom.

Ana Cigić, ekspert za razvoj proizvoda, kaže da su stambeni krediti u dinarima pre svih namenjeni kupcima nepokretnosti koji žele da reše svoje stambeno pitanje uz pomoć kredita, a bez rizika od promene deviznog kursa ili referentnih kamatnih stopa.

Rok otplate stambenih kredita u dinarima je do 60 meseci, a najveća tražnja za ovom vrstom kredita je prilikom kupovine nepokretnosti koje se nalaze u unutrašnjosti, gde su cene stanova znatno niže nego u Beogradu.

– Uprkos navedenim prednostima i mogućnostima, pre svega u pogledu sigurnosti visine mesečne obaveze i zaštite od deviznog rizika, tokom 2012. godine u Sberbanci je primljeno svega nekoliko zahteva za stambene kredite u dinarima – kaže Ana Cigić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena stanova cene stanova stanovanje dinarski krediti stambeni kredit stambeni krediti kredit krediti banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana