Tekst objavljen: 10.01.2013 7:46        


Banke će u narednih nedelju dana početi sa primanjem zahteva za ovogodišnje subvencionisane stambene kredite.

Država daje više para da lakše kupujemo stanove

Naime, Vlada Srbije je pred kraj prošle godine donela uredbu po kojoj je za 2013. godinu predvidela dotacije u iznosu od 1,7 milijardi dinara, što može da "pokrije" oko 2.500 stambenih zajmova.

VOJSKA

I ove godine vlada je predvidela subvencije i za zaposlene u Vojsci Srbije. Za njih je predviđeno 345 miliona dinara. Zajmovi za ovu kategoriju građana su ostali nepromenjeni.
Komercijalna banka je već potpisala ugovor sa Nacionalnom koorporacijom, a to će u narednih nekoliko dana učinite i ostale banke koje žele da se u ovaj program uključe i ove godine.

- Novina u ovogodišnjem programu subvencionisanog stambenog kreditiranja jeste da se povećava učešće građana sa pet na deset odsto, da država izdvaja deset odsto beskamatno, a banka odobrava zajam od 80 odsto vrednosti nekretnine - ističe Saša Jovanović, v. d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
- Na ovaj korak smo se odlučili, jer smo posle istraživanja došli do podataka da građani uglavnom izdvajaju veće učešće od propisanog. Prosek je oko 17 odsto, a prema ranijim uslovima izdvajalo se samo pet odsto. Sa povećanjem učešća omogućava se da se odobri više subvencionisanih stambenih zajmova.

Prema rečima Jovanovića, druga novina je što se rok od podnošenja zahteva za subvencionisani stambeni kredit do njegove isplate smanjuje sa 84 na 40 dana.

Naime, građanin podnese zahtev za kredit banci, a ona prosleđuje NKOSK koja priprema ugovor, šalje ga na overu Ministarstvu finansija, a zatim vraća banci koja, posle upisa hipoteke isplaćuje zajam.

Uz to, kako kaže Jovanović, posle svake etape, klijent dobija SMS dokle se stiglo u odobravanju njegovog stambenog zajma.

- Bankarska marža i dalje je limitirana na 4,57 odsto, dok se menja samo vrednost euribora - ističe Jovanović.

DINARSKA POZAJMICA

- Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita osigurala je i dva zajma u dinarima - kaže Saša Jovanović - To su specifični slučajevi, jer su odobreni sa kamatom od sedam odsto za klijenta, a ostatak doplaćuje jedna velika kompanija u kojoj rade. Kamate na dinarske stambene kredite su veoma visoke oko 17 odsto, tako da se ne može govoriti za sada o masovnom korišćenju.
- Kako je ova evropska kamata sada na veoma niskom nivou od 0,326 odsto, to znači da je ukupna kamata trenutno 4,82 odsto.

Neke banke u utakmici za klijente nude još niže svoje marže. Očekujemo da će interesovanja građana i ove godine biti.

Lane smo osigurali čak 2.374 subvencionisana stambena zajma, iako se zbog izbora i formiranja nove vlade kasnilo sa programom, a 2011. godine 2.153 ove pozajmice.

Manje interesovanje građana je za komercijalne stambene kredite koje odobravaju same banke iz svojih sredstava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke banka krediti kredit NKOSK subvencionisani stambeni krediti krediti uz subvenciju države stanovi kupovina nekretnine kupovina stana cene stanova cena stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana