Tekst objavljen: 23.03.2013 13:00        


Tržište stambenih nekretnina u Beogradu beleži osetno pozitivniji trend počev od druge polovine protekle godine. Definitivno je primetna veća aktivnost domaćih i stranih investitora, kao i samih kupaca koji reflektuju obnovljeni trend tražnje - kaže Goran Živković, zamenik direktora CBS International (deo CBRE grupe).

Evo ko i kako danas kupuje stanove u Srbiji

- Neuputno bi bilo reći da je kriza prošla, ali ono sto je evidentno jeste da se dalji pad cena ne očekuje i da su i sami kupci sve svesniji te činjenice - navodi Živković.

Miloš Stanojević iz kompanije Blok 67 Associates kaže da je 50 odsto kupovina bilo usmereno na manje strukture stanova površine do 55m2, 16 odsto na dvosobne do 68 m2, a 29 na trosobne i veće stambene jedinice. Verujemo da će se trend potražnje za stanovima manjih struktura, od 41m2 od 55m2 nastaviti, jer upravo se uklapaju u profil nepokretnosti koje su po strukturi i kvadraturi najtraženiji na tržištu poslednjih godina.
On kaže da su ključni nosioci tražnje pre svega kupci koji rešavaju svoje stambeno pitanje ili žele da unaprede kvalitet života kupovinom novog stana.

- Svakako manji, ali ipak značajan broj kupaca predstavljaju oni koji višak sredstava upravo ulažu u nekretnine koje u našoj zemlji tradicionalno važe za najsigurniju investiciju - dodaje on

A kako se danas najčešće kupuju stanovi? Prema Goranu Živkoviću, kod projekata koji su cenovno pristupačniji postoji stabilan udeo kreditnih kupaca, ali i onih koji delimično finansiraju kupovinu iz sopstvenih sredstava, a delimično iz kredita.

U slučaju kreditnih kupaca značajniji je broj onih koji se odlučuju za komercijalne kredite čija je realizacija znatno brža nego u slučaju subvencionisanih, kaže Živković.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija subvencionisani stambeni krediti stambeni krediti stambeni kredit kupovina nekretnine kupovina stana stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana