Tekst objavljen: 13.05.2013 10:30        


Ukoliko država ne vrati nagomilane dugove, građevinari kažu da im prete stečajevi jer se koristi svega 20 odsto ukupnih kapaciteta domaće građevinske industrije i operative.

Gradimo čak 40 odsto manje stanova nego lane

U stambenoj izgradnji zabeležen je pad od čak 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, koja je, takođe, imala negativan trend.

U Srbiji je, na primer, 2006 izgrađeno oko 18.000 stanova, 2007. i 2008. po 19.000, u 2009. tek 1.240, procena iz 2010, za koju je planirana izgradnja 4.000 stanova, preneta je na 2011, pa na 2012, međutim, simbolična prodaja stanova ne obećava veću izgradnju ni ove godine.

Građevinari traže iste uslove na tenderima za domaća i strana preduzeća, poštovanje kolektivnih ugovora, redovnu isplatu zarada, suzbijanje rada "na crno", plaćanje poreza po naplaćenoj realizaciji, a ne fakturisanoj, podršku države i banaka da mogu graditi po inostranstvu, izmirenje dugova u zakonskom roku, posebno kada se radovi završavaju za potrebe države.

Kažu, oni ne mogu da se organizuju sami, ma koliko da su složni i da žele, jer bez podrške banaka i stvaranja uslova za ostvarenje referenci – blokirani su u startu. Objašnjavaju da imaju i previše ideja – u planu je bilo osnivanje konzorcijuma s hrvatskim firmama – međutim, ništa od posla bez finansijske injekcije pošto samo znanje nije dovoljno.

Zato traže od Vlade da se hitno napravi program isplate dugovanja za urađene projekte jer ni dosadašnji državni program podrške građevinskim preduzećima nije dao očekivane rezultate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija građevinarstvo stanovi gradnja stanogradnja gradnja stanova gradnja nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana