Tekst objavljen: 24.06.2013 16:30        


Stanovi i kuće u Beogradu i posle brojnih pojeftinjenja ostaju nerealno skupi za većinu građana. Beogradski prosek po kvadratu je oko 1.400 evra, u Sarajevu 1.020, a u Podgorici oko 1.000 evra.

Iste cene kvadrata u Beogradu i Torontu

Cene stanova i kuća u prestonici su za proteklih nekoliko godina pale su čak 40 odsto, ali da su i takve paprene. I ne samo za naš standard, već su dostigle ili prestigle i zemlje iz okruženja, pa i one u razvijenom delu sveta.

Prosečna cena kvadrata u Beogradu je oko 1.400 evra, a kreću se u rasponu od 900 do 3.500 evra. Istraživanja tržišta nekretninama pokazalo je da je cena kvadrata u Sarajevu i Podgorici najniža na prostoru bivše Jugoslavije, a u Beogradu i Zagrebu najviša.

Podaci specijalizovanog portala "Global properti gajd" pokazuju da je najjeftiniji kvadrat od zemalja Evropske unije u Bugarskoj - u proseku košta 1.305 evra.

- Najjeftiniji kvadrat u našem glavnom gradu može da se nađe u novobeogradskim blokovima, Mirijevu i Karaburmi za 900 i 1.000 evra - kaže Zoran Stojanović iz Agencije "Luks houm".

- Najskuplji su u elitnim delovima Novog Beograda, Starog grada, Vračara, Dedinja i Senjaka, gde cena kvadratnog metra dostiže čak 3.500 evra, naravno za ekstraluksuzne stanove - objašnjava on.

Stojanović skreće pažnju i da je potpuno je suludo da se u Beogradu za 1.200 evra po kvadratu nude stanovi veoma niskog kvaliteta.

- Za isti novac u Cirihu ili Beču u ovom momentu može da se pazari stan tri i četiri klase kvalitetniji. Naravno, i ovi evropski gradovi imaju svoje zone, pa je u ekstradelovima kvadrat višestruko skuplji nego na periferiji - kaže on.

- Nedavno sam imao situaciju da je klijent prodao stan u Beogradu za 1.200 evra po kvadratu, a zatim sebi za gotovo isti novac kupio stan u Torontu. Naravno, novi stan nije u nekom centralnom delu kanadskog grada, već u kraju poput našeg Novog Beograda - navodi Zoran Stojanović.

U oglasima na internet-stranicama trenutno se nude kuće u Španiji od 100 kvadrata za 160.000 evra. U centralnoj Nemačkoj krov nad glavom može da se nađe i za 10.000 evra, a u Paraliji, u Grčkoj, stan od 55 kvadrata košta 60.000 evra. U Berlinu toliki stan je 90.000 evra - oko 1.500 evra po kvadratu, a za isti na beogradskom Studentskom trgu, samom centru, treba najmanje 130.000 evra.

Agenti nekretninama u Beogradu smatraju da su trenutne cene na tržištu mnogo pristojnije nego 2009. godine, kada su divljale preko svake mere.

Ipak, vile, luksuzni objekti sa bazenima i placem od desetak hektara u našoj prestonici dostižu cenu i od četiri miliona evra. Istina, do pre nekoliko godina ovakva zdanja prodavala su se i za sedam miliona evra.

U centralnoj Srbiji, pa i u selima u okolini Beograda, s druge strane, čitave kuće sa imanjima koštaju od 3.000 do 20.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene stanova stanovi Beograd cena po kvadratu cene nekretnina nekretnine na prodaju nekretnine cena nekretnine cene kuća kuća prestonica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana