Tekst objavljen: 26.02.2013 7:50        


Iako bez deviznog rizika, dinarskim kreditom su u Srbiji kupljena samo dva stana! Razlog za nezainteresovanost građana za stambene kredite u domaćoj valuti je po svemu sudeći njihova cena, jer bi uz kupovinu jednog stana građani banci morali da „kupe“ čak pet istih na ime kamate.

Jedan stan kupimo sebi a banci pet, i to je OK?

Prema dostupnim podacima, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita do sada je osigurala samo dva dinarska stambena zajma. Međutim, tu se radi o klijentima zaposlenim u stranim firmama koje su prema ugovoru s bankom, preuzele da plaćaju veći deo kamate, tako da korisnici tih kredita zapravo plaćaju samo kamatu od sedam odsto.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju u PKS, smatra da su kamate na dinarske stambene kredite „sramotno visoke“.

- To govori o bahatom ponašanju banaka koje gledaju samo kako sebe da zaštite i zarade. Normalna je stvar da kamate budu usklađene sa stopom inflacije, tako da je za kredit na 30 godina kamata od 30 odsto sramota! - ocenio je Rodić. On upozorava da je zbog nerazumno skupih zajmova u Srbiji zamrla i prodaja i izgradnja stanova.Sa druge strane, Veroljub Dugalic, sekretar Udruženja banaka Srbije, ne vidi ništa sporno u tome što kamate na stambene kredite u dinarima premašuju 30 odsto i objašnjava da je to cena sigurnosti.

- Ta kamata uključuje u sebe sve dugoročno nepredvidive rizike, poput inflacije, kretanje deviznog kursa ili međubankarskih kamata, tako da su dinarski krditi namenjeni onima koji žele sigurnost u otplati, a to košta - rekao je Dugalić, ističući da naš problem nije visina kamata, već „niske plate“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  zeljko 26.02.2013 9:19

  Sramota, sramota, sramota. Stav bankara da su samo oni bogom dani da uzimaju pare, a da smo mi ovce koje treba da bleje i daju pare je besraman.

  Jedino resenje je bojkot bankarskih "usluga", i glasno i jasno protivljenje njihovim ucenama.

 2. User image
  Dragan 26.02.2013 15:18

  Gledam malopre spisak banaka u Srbiji, kada se malo bolje pogleda prednjačimo u tom smislu u odnosu na zemlje EU, a šta nam to govori, da smo dobra podloga za otimanje novca.
  Nisu samo krediti za stanove u pitanju.
  Ako se sećate kada je HYPO banka ušla u recesiju i kada joj je pretila likvidacija izvukla ih je HYPO Srbija koja je jedina bila sa pozitivnim poslovanjem, slično je i sa Grčkim bankama.
  Mislim da nikada nećemo znati koliko je novca izneto iz Srbije.
  U poslednje vreme sve nešto mislim, pa mi smo još i bogata država , koliko nas pljačkaju a mi još i nekako živimo

 3. User image
  maniti radujko 26.02.2013 18:02

  a sela zvrje prazna!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija kamata banka banke kupovina nekretnine kupovina stana kredit za stan dinarski krediti stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana