Tekst objavljen: 01.05.2013 12:30        


Jeftiniji put do krova nad glavom trenutno je kupovina, a ne gradnja kvadrata. Investiciona vrednost kuće u okolini Beograda, u neseljima Beli Potok, Zuce, Ovča, Jakovo, za oko 30 odsto premašuje tržišnu vrednost.

Jeftinije kupiti kuću u Beogradu nego je napraviti

Na nešto boljim lokacijama, na oko 15 kilometara od centra grada, na primer u selu Rakovica, izgradnja kuće od 100 kvadrata uključujući kupovinu parcele od oko četiri ara, sa svim plaćenim taksama košta 87.000 evra.

U tom naselju sada može da se kupi gotova kuća iste kvadrature, sa istom površinom okućnice i urednim papirima za 60.000 do 70.000 evra u zavisnosti od položaja zdanja i kvaliteta gradnje.

Računica je sledeća: ako se plac kupuje od države, prema proceni Poreske uprave kvadrat zemljišta u selu Rakovica košta oko 4.600 dinara. Za četiri ara potrebno je izdvojiti 1.840.000 dinara.

Ovo naselje nalazi se u petoj gradskoj zoni gde po kvadratu kuće treba platiti naknadu za uređenje zemljišta od 6.739 dinara. Za sto kvadrata to iznosi 673.900 dinara uz mogućnost da ako se plati odjednom taj iznos bude prepolovljen, ali se većina investitora ipak odlučuje na rate.

Sama izgradnja doma od sto kvadrata sa ugrađenim materijalom košta oko 5,5 miliona dinara. Na ostale takse, projekte, saglasnosti, priključke treba izdvojiti još oko 150 evra po kvadratu što je ukupno još 1,6 miliona dinara. Kada se podvuče crta račun iznosi oko deset miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Marko Peric 23.06.2013 14:34

    Da je pameti u ovoj zemlji izdavanje gradjevinskih dozvola za individualnu gradnju bih zabranio u narednih 50 godina dok se postojeci prazni objekti I kuce ne popune I obnove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija Beograd stanovanje nekretnine nekretnina prodaja kuće kuće kuća izgradnja kuće kupovina kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana