Tekst objavljen: 15.07.2013 10:00        


U seoskim naseljima širom Bačke ima na stotine praznih kuća koje se nude na prodaju po bagatelnim cenama, od 3.000 do 8.000 evra.

Kuće u Srbiji jeftinije i od polovnog automobila

Mnoge su već uveliko zapuštene, ali ima ih i sasvim solidnog izgleda sa električnim, vodovodnim i telefonskim priključcima, prostranim dvorištima i okućnicama, tako reći useljivih.

Igrom sudbine, nemajući drugog izbora, u ovdašnjim seoskim naseljima u poslednje vreme, trajno se udomljava sve više izbegličkih i prognanih porodica. Uz finansijsku podršku lokalnih samouprava i Komesarijata za izbeglice, a delom i vlastitim učešćem, kupuju i adaptiraju napuštene seoske kuće ili salaše, počinju da se bave zemljoradnjom i stočarstvom.
Međutim, kupaca nema ili su vrlo retki.

– Prema poslednjem popisu, u Ravnom Selu ima nešto više od hiljadu domaćinstava, a trenutno je najmanje dvadesetak napuštenih kuća koje, čak ni za male pare, niko ne kupuje. Naslednici nisu u mogućnosti da ih održavaju, ili to ne žele, tako da one brzo propadaju a često su i na meti vandala. Selo tavori, sve je manje čeljadi, više je opela nego krštenja i svadbarskih veselja – vajka se sekretar Mesne zajednice Aleksandar Stanojević, navodeći da se ovde pristojna kuća može kupiti po ceni polovnog stranog automobila.

Staračka i samačka domaćinstva nestaju, nekadašnja moćna seoska poljoprivredna dobra i zemljoradničke zadruge sada su u privatnim rukama, veliki deo lokalnog stanovništva je ostao bez radnih mesta, mlađi svet odlazi u gradske sredine u potrazi za poslom, tako da su u selima ostali pretežno penzioneri i tek poneko veće porodično zemljoradničko gazdinstvo.

A kako ističu u agencijama za posredovanje u prodaji nekretnina, čak ni na oglase vlasnika koji bi svoja seoska imanja, uglavnom nasleđena, izdali u zakup ili ustupili nekoj porodici na besplatno korišćenje – retko ko se javlja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Aleksandar 01.08.2013 0:56

    Kako stupiti u kontakt sa tim ljudima kojima se niko ne javlja na oglas? Evo ja recimo danima pokusavam da nadjem takvu ponudu u blizini Zrenjanina ali mi ne polazi za rukom...

  2. User image
    Ida 22.08.2014 0:51

    Mene zanima jedna kuća sa većim placom u Vojvodini povoljna ali da sliči na kuću javite svoju ponudu na meill: nijagara@net.hr

  3. User image
    Zoran Stefanovic 24.09.2014 22:01

    Sta se desava, ako neko prodaje neku nekretninu (u gradu ili pak selu), i hoce da kupi nesto sto mu je potrebno za pokretanje biznisa ( npr na selu), recimo kucu, zemlju ili masine), sta ce se desiti?
    Oporezovati ce vas, i svakog drugog, ko do novca dodje prodajom nekreznine, bez obzira sto planirate da taj novac investirate u; samo zaposljavanje sebe i clanova svoje porodice i sto ce se baviti, stvaranjem nove vrednosti tj proizvodnjom pa cak i uslugama, npr u turizmu!
    Da li je to uredu?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
selo ekonomska kriza Srbija jeftine nekretnine kupovina nekretnine kuće prodaja kuće napuštene kuće kupovina kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana