Tekst objavljen: 26.03.2013 12:30        


Kupovina stana za mnoge građane moguća je samo uz pomoć kredita. Zbog brojnih nejasnoća, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita organizje seriju besplatnih seminara za savetovanje pod nazivom "Ispuni svoj san - kupi stan".

Saznajte šta sve treba znati pri kupovini stana

Seminari će se održavati svake poslednje subote u mesecu, a prvi je u subotu 30. marta u 10 sati prostorijama Ministarstva finansija i privrede u Bulevaru Kralja Alekandra 15.

Država je iz budžeta ove godine opredelila milijardu i 700 miliona dinara za subvencije kredita za kupovinu stanova u novogradnji. Od nove godine podneto je oko 400 zahteva što je dva puta više nego u istom periodu lane. Do sada je Nacionalna korporacija za osiguranje kredita osigurala 80.000 stambenih kredita. Prosečan korisnik kredita ima oko 40 godina i uzeo je kredit na 20 godina, sa učešćem od 17 odsto. Više od od 400 korisnika ne može da otplaćuje svoje kredite.
Saša Jovanović, iz Nacionalne korporacije za osiguranje kredita smatra da su ovi seminari namenjeni svima koji razmišljaju o kupovini stana.

- 'Želimo da pozovemo sve zainteresovane građane da prisustvuju našim seminarima, mi ćemo se potruditi da što detaljnije, što približnije objasnimo sve potencijalne rizike sa kojima se ljudi suočavaju prilikom kupovine stana, kako izabrati banku i naravno sve rizike sa kojima se korisnici kredita suočavaju prilikom otplate koja može trajati i 20-30 godina. Pre svega mislim na valutni rizik i rizik promene kamatnih stopa - objašnjava Jovanović.

Poslednje tri godine beleži se pad prometa nekretnina, pa i zahteva za kredite. Dok je prošle godine odobreno za četvrtinu manje komercijalnih kredita nego 2011, u prva tri meseca ove godine broj zahteva je veći za 20 odsto nego u istom periodu prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina stana kupovina nekretnine cene stanova cena stanova stambeni kredit stambeni krediti NKOSK subvencionisani stambeni krediti Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana