Tekst objavljen: 03.06.2013 9:10        


Pad prodaje nekretnina, koji je u Beogradu za poslednjih godinu dana čak 30 odsto, nije oborio cene stanova i kuća.  Tako je u prestonici Srbije u poslednja četiri meseca prodato oko 4.000 stanova, dok je u istom periodu samo 209 kuća dobilo novog vlasnika.

Stanove niko ne kupuje, a niko neće da obori cenu

Pogledajte kompletnu ponudu stambenih kredita


- Promet je drastično pao, bar za 30 odsto, ali cene stagniraju već godinu dana i nikome ne pada na pamet da ih malo snizi. Računica investitora je jednostavna, oni su 2008. i 2009. godine, kada su kupovali lokacije za gradnju, imali drugačije finansijske projekcije koje su uključivale skupo plaćeno zemljište - kaže Nedeljko Malinović iz Legata.

- Sa iznosa od 2.300 evra po kvadratu tržišna cena je pala na 1.800 evra. Po toj ceni sada se ne isplati te stanove prodati. Isti slučaj je i sa bankama koje prodaju stanove zbog aktiviranja hipoteke. Plaćaju struju, dažbine i komunalije, ali ne žele da spuste ponudu jer je to tako projektovano - objašnjava on.

I pored toga što većina prodavaca ne želi da spušta cene, ima i onih koji i pored toga ne uspevaju da prodaju svoj stan. Kako stvari stoje, veliko je pitanje da li će naći kupca jer kupaca jednostavno nema. To su na svojoj koži poslednjih godinu dana veoma osetili trgovci nekretnina.

Istovremeno sa padom prodaje stanova, građani sve više kasne sa isplatom rata za stambene kredite.

Taj dug je od početka godine veći za čak 10 milijardi dinara. Istovremeno, bankari poručuju i da nema prostora da krediti budu jeftiniji uz napomenu da je kamata od 5 odsto slična evropskim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Mrca 03.06.2013 13:40

    Da li se iko od njih setio da umanjuje vrednost stanova za stopu amortizaicje?
    Mislim, zašto da kupujem 'odstojao' stan po ceni novog?

  2. User image
    Marko Peric 10.06.2013 14:25

    1.300.000 nelegalnih objekata u Srbiji, 240.000 u Beogradu a gde su ostali gradovi. Sa druge strane desetine hiljada legalnih seoskih domacinstava propada. Otkupljivani su stanovi za 5, 6 hiljada evra a prodaju se za 50,60 hiljada evra a cela stambena naselja u velikim gradovima potpuno nelegalna. Videcemo sta ce nam doneti Evropa. Prava traznja za legalnim objektima tek predstoji. Bice jos internih seoba samo polako. Cuvajte kuce na selu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza prodaja nekretnine kupovina nekretnine stambeni krediti stambeni kredit stanovanje prodaja stana kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana