Tekst objavljen: 06.05.2013 13:29        


Svi oni, koji osim stana u kojem žive imaju još neku nekretninu uskoro će na nju plaćati novi namet. Uz postojeći porez na imovinu, onaj ko recimo ima vikendicu ili drugi stan vredan 50.000 evra, državi će ubuduće plaćati godišnje još oko 13.000 dinara.

Stiže novi namet: Ekstraporez na drugi stan

U Srbiji će biti oko 250.000 obveznika ove potpuno nove poreske obaveze.

- Obveznici ovog poreza su građani koji imaju više od jedne nekretnine. Stan u kojem se stanuje izuzet je od oporezivanja. Ovom vrstom nameta se oporezuje tok mogućeg prihoda, koji je u mnogim slučajevima i stvaran, s obzirom na to da se najveći deo ovih nekretnina izdaje – kaže za dr Milica Bisić, savetnica za poreski sistem ministra finansija i privrede.

Ona je dodala i da je procenjeno da je mogući prihod od oko tri odsto tržišne vrednosti nekretnine, i da je to osnovica za obračun ovog nameta.

- Ukoliko se stan izdaje, i ako se na zakup plaća porez, on nije predmet oporezivanja po ovom novouvedenom poreskom obliku – objasnila je Bisić dodajući da najavljenim izmenama fiskalnih zakona nije predviđena promena u obračunu poreza na imovinu za građane.

- Ta vrsta poreza ostaje, jer se njime oporezuje vlasništvo nad nekretninom, a predviđene su ozbiljnije promene isključivo u delu koji se odnosi na pravna lica, a koja sada uglavnom plaćaju namet na knjigovodstvenu vrednost nekretnina koje poseduju – objašnjava Bisić.

Novouvedeni porez važiće i za zemljoposednike, koji imaju više od pet hektara zemlje u vlasništvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oporezivanje Srbija porez na stan porez na nekretnine nekretnina stanovi prodaja stana kupovina stana stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana