Tekst objavljen: 18.01.2013 9:55        


Prva nekretnina nabavljena na lizing konačno je registrovana i u Srbiji. Reč je o poslovnom prostoru, površine 6.500 kvadrata, koju je korisnik nabavio preko finansijskog lizinga kod “Hipo Alpe-Adrija lizinga”.

U Srbiji konačno kupljeni prvi kvadrati na lizing

Ovo je prvi slučaj da se u našoj zemlji do kvadrata dolazi na ovaj način, otkako je u maju 2011. to zakonom dozvoljeno.

STANOVI UZ SUBVENCIJE

Za stanovništvo je, ipak, najpovoljnije da na tržištu dođe do nekretnina kroz subvencionisane kredite. Sosijete ženeral banka počela je sa prijemom zahteva za stambene zajmove iz novog programa subvenicija Vlade Srbije. Pravo na ove zajmove imaju građani čija su mesečna primanja najviše 150.000 dinara, što važi i za supružnika podnosioca zahteva. Minimalno učešće klijenta je 10 odsto, a kamatna stopa je u rasponu: šestomesečni euribor plus 4,25 odsto do šestomesečni euribor plus 4,45 odsto.
Novostima je u ovoj lizing kući potvrđeno da je reč o poslovnom prostoru, a da je korisnik preduzeće. Detalje o sklopljenom ugovoru, kao ni cenu po kojoj je posao sklopljen nisu želeli da otkrivaju.

Poznato je samo da je reč o modelu “lease back”, koji omogućava da se do novca dođe putem imovine. Takav način finansiranja namenjen je prvestveno preduzećima, a ne građanima.

U opštoj besparici, privrednici do svežeg novca mogu da dođu koristeći takozvani model “prodaj i uzmi nazad na lizing”. To znači da kompanije koje imaju problem sa gotovinom za tekuće poslovanje, mogu lizing kući da prodaju svoju nekretninu po ceni od, na primer, 75 odsto od procenjene vrednosti.

Preostalih 25 odsto smatralo bi se učešćem. Kompanija bi na ovaj način dobila preko potreban keš i nastavila da posluje u istom poslovnom prostoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lizing nekretnine nekretnina kupovina nekretnine lizing nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana