Tekst objavljen: 28.06.2013 13:30        


Najjeftiniju hranu u Evropskoj uniji, čak 40 odsto ispod proseka, ima Poljska, u kojoj su cene najniže i u Evropi generalno, pokazuju podaci Eurostata.

Cene hrane u Srbiji 70 % proseka EU

Srbija se po cenama hrane nalazi na 70 odsto proseka EU, BiH i Crna Gora su na 75 posto proseka, Mađarska na 80 a Slovenija na 98 odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

U Poljskoj su, pri tome, najjeftinije namirnice meso, voće i povrće, čija je cena gotovo upola manja nego u EU.

Cene hrane u Hrvatskoj su na 90 odsto proseka unije, po čemu će Hrvatska od 1. jula zauzeti 18. mesto među članicama EU. Najjeftinije namirnice u Hrvatskoj su meso i mesne prerađevine, čije su cene 25 procenata niže od prosečnih u EU, dok je "ostala hrana", uključujući šećer, konditorske proizvode i sladoled, deset odsto skuplja proseka u uniji.

Najskuplja hrana u Evropi je u Norveškoj i Švajcarskoj (84, odnosno 59 odsto iznad proseka EU), a sledi Danska (39 posto iznad proseka).

Najjeftinija alkoholna pića u EU ima Bugarska - s cenama koje si na nivou 67 posto proseka EU, a najjeftinija bezalkoholna pića se prodaju u Rumuniji - 74 posto proseka EU.

Ubedljivo najjeftinija zemlja po ukupnom indeksu cena hrane, pića i duvana, sa 47 posto proseka EU, jeste Makedonija, i to pre svega zahvaljujući duvanu, čije su cene samo četvrtina proseka EU.

Najskuplja zemlja po ukupnom indeksu je Norveška, 59 posto iznad proseka, a slede Švajcarska i Danska (58, odnosno 42 posto skuplje).

Ovakve podatke je pokazalo istraživanje u sklopu programa upoređivanja kupovne moći Eurostata i OECD-a, kojim se prate cene oko 500 uporedivih proizvoda u četiri osnovne grupe - hrana, bezalkoholna i alkoholna pića i duvan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cene hrane brza hrana ishrana hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana