Tekst objavljen: 07.06.2013 16:40        


Ekonomski analitičari Hypo Alpe Adria banke smatraju da je, u skladu sa očekivanim slabljenjem inflatornih pritisaka, u nastavku godine moguća dalja relaksacija monetarne politike, ali da aktuelno slabljenje dinara...

Dalja monetarna relaksacija neizvesna

Ekonomski analitičari Hypo Alpe Adria banke smatraju da je, u skladu sa očekivanim slabljenjem inflatornih pritisaka, u nastavku godine moguća dalja relaksacija monetarne politike, ali da aktuelno slabljenje dinara može usloviti i privremeno pauziranje tog ciklusa.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije  je juče neočekivano doneo odluku da obori REPO stopu za 25 baznih poena na 11 odsto, uprkos očekivanjima tržišta da će ona ostati nepromenjena.

Slabljenje inflatornih pritisaka donekle opravdava jučerašnju odluku NBS, ocenjuju eksperti Hypo banke u analizi dostavljenoj Tanjugu.

S druge strane, kako primećuju, tržišta su, moguće, očekivala oprezniji pristup, odnosno zadržavanje REPO stope na proslomesečnom nivou, najviše zbog aktuelnog slabljenja dinara.

Naime, domaća valuta slabi od kraja maja, i to, po svemu sudeći, usled tekućih zabrinutosti oko budžetskog deficita, ali i procesa razduživanja privatnog sektora prema inostranstvu.

Ovi depresijacijski pritisci su, kako ukazuju u Hypo banci, samo delimično ublaženi snažnim intervencijama NBS na međubankarskom tržištu (na kome je prodala ukupno 115 miliona evra u toku poslednje dve nedelje), zatim povećanjem obima povlačenja likvidnosti kroz reverzne REPO operacije (sa 40 milijardi dinara sredinom maja na 90 milijardi dinara ove sedmice), kao i očiglednim poboljšanjem u spoljnotrgovinskim trendovima.

- U ostatku godine, moguća je dalja postepena relaksacija monetarne politike, u skladu sa očekivanim usporavanjem inflacije. S druge strane, aktuelno slabljenje dinara bi, po svemu sudeći, moglo ostaviti prostora za eventualnu pauzu u ciklusu relaksacije monetarne politike -  navodi se u analizi.

Analitičari Hypo banke podsećaju da je jučerašnjom odlukom, NBS nastavila sa ciklusom relaksacije monetarne politike, tokom kojeg je REPO stopa oborena za ukupno 75 baznih poena na sednicama Izvršnog odbora centralne banke u maju i junu.

Primehujući da je kao razlog za takvu odluku NBS navela slabljenje inflatornih pritisaka, u Hypo banci ukazuju da je stabilnost dinara iz prvog dela godine, uz slabljenje domaće tražnje, najviše uticala na usporavanje inflacije, koja je u periodu između novembra 2012. i aprila 2013. ubrzavala u proseku za svega 0,2 posto mesečno. Tako je godišnja inflacija u aprilu dostigla 11,4 posto (11,2 posto u martu).

U ostatku godine, najjači inflatorni pritisak bi mogao doći sa strane poskupljenja nekih regulisanih cena, kao što je poskupljenje električne energije od 10-12 procenata, najavljeno za sredinu leta, iako je prema poslednjim najavama moguće novo odlaganje ovog poskupljenja.

Budući da su, osim ovoga, inflatorni pritisci uglavnom sniženi, i to najviše usled slabe domaće tražnje, inflacija bi se mogla postepeno povlačiti ka nivou od oko sedam procenata na kraju 2013, pod pretpostavkom uobičajene poljoprivredne sezone, ocenjuje se u analizi Hypo Alpe Adria banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hypo banka banka hypo monetarna relaksacija neizvesna Hypo Alpe-Adria banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana