Tekst objavljen: 28.03.2013 17:10        


Investicija italijanskog automobilskog giganta u Srbiji pod lupom je javnosti otkad je cena novog “fijata 500L” snižena za 3.000 evra. Dok se uvoznici automobila bune zato što država novcem iz budžeta favorizuje jednog proizvođača, Ministarstvo finansija tvrdi da pojeftinjenje omogućava sam Fijat.

Ambasador Francuske: Ukinuti subvencije Fijatu

Francuski ambasador u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio rekao je da očekuje da će Vlada Srbije "bez odlaganja" vratiti pravu konkurenciju na automobilskom tržištu i ukazao da se time narušavaju konkurencija i obaveze iz trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da je najvažniji plod najnovijih subvencija 1.400 novih radnih mesta. Aleksandar Ljubić tvrdi da će se sve uloženo vratiti. - Danas već zarađujemo. Danas. Zato što ne izdvajam pare i ne dajem pare poreskih obveznika da bih čuvao socijalni mir u Kragujevcu. Počeću da zarađujem onog momenta kada budu počele da pristužu dividende, da delimo profit od onoga što zaradimo - navodi Ljubić.
- Slobodna trgovinska razmena ima svoja pravila i jedno od njih je pravilo nediskriminacije. Iz tog razloga je Evropska komisija izrazila svoju zabrinutost vezanu za odluku srpske vlade da subvencioniše kupovinu jednog vozila proizvedenog u Srbiji, čime izaziva narušavanje konkurencije što nije kompatibilno sa trgovinskim sporazumom EU i Srbije koji je trenutno na snazi - naveo je on.

Denio je rekao da "deli tu zabrinutost sa Evropskom komisijom". - Stoga se nadamo da će vlada bez odlaganja da vrati pravu konkurenciju medju aktere na automobilskom tržištu, konkurenciju koja je slobodna i nije veštački stvorena, u skladu sa obavezama koje je preuzela u okviru trgovinskog sporazuma sa EU - dodao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić, sa druge strane, kaže da iza pojeftinjenja stoji sam Fijat i da će to preneti i zvaničnicima Evropske komisije.

- Apsolutno ću odgovoriti ono isto što sam odgovorio i vama, jer ovde mi govorimo o otvaranju novih radnih mesta, a ne o subvencionisanju nikakvih automobila. Jer isto tako možemo postaviti pitanje da jedan proizvođač odlučio da pokloni neke automobile kako bi se ponašali - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencije Srbija prodaja automobila kupovina automobila fabrika automobila 500l Fiat fijat srpski fijat fijat automobili srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana