Tekst objavljen: 21.08.2013 13:31        


Finansijska kriza menja navike, a štednja je vrlina. To važi i za kupce automobila u Evropskoj uniji. Pad prodaje novih automobila u prvih sedam meseci ove godine je oko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine, a automobilski giganti koji su u krizi, sada kupovinu vozila finansiraju od 160 do 300 evra po modelu.

Dobro se prodaju samo luksuzni automobili

Najlošija situacija je na tržištima Francuske, Italije, Portugalije i Španije, a prodaja raste jedino u Rusiji i Nemačkoj.

Kriza menja navike, kažu prodavci i dodaju da su svi koji su pre tri godine kupili nove automobile, rešili da ih zadrže i ne menjaju za nove, jer garancija može da se produži za nekoliko godina.

Finansijski gledano, na svakoj novoj kupovini u prvoj godini izgubi se 30 odsto, što se u vreme krize ne zarađuje tako lako.

Razvilo se i tržište polovnjaka starih od dve do tri godine, koji se, umesto izvoza van EU, prodaju i kupuju unutar granica EU, i to koči prodaju novih vozila.

Ono što ostaje fenomen jeste da procenat prodaje luksuznih vozila u Evropi ne pada. I dalje su liste čekanja za najskuplja vozila dugačke.

Ako hoćete da kupite novi, tek najavljeni model "ferarija", u garaži morate imati još nekoliko "ferarija" da biste uopšte dospeli na listu kupaca.

Svi automobili skuplji od 100.000 evra idu dobro i neki su spremni da ih čekaju i po nekoliko meseci, dok automobili srednje klase, od kojih i živi automobilsko tržište, čekaju na lagerima po godinu, dve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana