Tekst objavljen: 03.04.2013 15:30        


Delegacija Evropske unije u Srbiji dobila je detaljna objašnjenja Ministarstva finansija i privrede o subvencijama koje dobija Fijat nakon što su predstavnici Evropske komisije ocenili da treba da se preispita da li su budžetski podsticaji toj kompaniji u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom, pre svega u delu koji se odnosi na državnu pomoć.

EU "češlja" subvencije koje Srbija daje Fijatu

Evropska komisija je takvom ocenom reagovala na nedavnu odluku Fabrike automobila Srbija (FAS) da kupcima u Srbiji omogući kupovinu automobila modela "fijat 500L", proizvedenog u Kragujevcu, po ceni nižoj od tržišne za 3.000 evra.

Predstavnici Evropske komisije su smatrali da je takva odluka posledica subvencije koju je Fijat dobio iz budžeta Srbije za prodaju automobila iz fabrike u Kragujevcu, koja je u zajedničkom vlasništvu Fijata i države Srbije.

Objašnjenje Ministarstva finansija Srbije je da kupovinu "fijata 500 L" po nižoj ceni finansira Fijat, a ne država Srbija, koja je subvencionisala otvaranje novih radnih mesta u kragujevačkoj fabrici.

Fijat se, kako je objašnjeno, otvaranjem 1.400 novih radnih mesta u Kragujevcu kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a menadžment kompanije je odlučio da taj novac usmeri na subvencionisanje kupovine "fijata 500L" u Srbiji.

Evropskoj komisiji žalili su se uvoznici vozila u Srbiji koji smatraju da je narušena konkurencija na tržištu automobila. Oni su zatražili i mišljenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

- Svakog proizvođača automobila koji investira u domaću autoindustriju, izgradi fabriku u Srbiji i zaposli naše građane Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede podržaće na isti način i pod istim uslovima kao što je podržan dolazak Fijatove investicije - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fijat fijat automobili srbija Fiat 500l srpski fijat srpski fića fabrika automobila Srbija subvencije prodaja automobila kupovina automobila EU evropska unija evropska komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana