Tekst objavljen: 27.08.2013 15:30        


Velika kriza u evropskoj automobilskoj industriji, koja je uzrokovala pad prodaje vozila i primorala proizvođače da preuzmu velike gubitke i smanje proizvodnju, čini se da je dotakla dno - izjavio je nedavno Stefan Odel, izvršni direktor američkog „Forda“ za Evropu.

Kriza okreće kupce automobila ka polovnjacima

- Pokazatelji nam govore da je tržište automobila u evrozoni prestalo da tone i da počinje da pokazuje znakove stabilnosti. Na evropskom tržištu naredne godine trebalo bi da se poveća proizvodnja vozila - izjavio je Odel.

Zanimljivo je da cveta tržište polovnih automobila, iako su i dalje najveći kupci vozila zemlje Istočne Evrope. Velika potražnja je registrovana i u najjačim evropskim ekonomijama, koje, naravno, takođe posrću pod bremenom krize.

I dok u razvijenim zemljama prođu imaju samo „polovnjaci“ sa evro 4 i 5 motorima, zbog visokih poreza na zagađivanje okoline, vozila sa evro 3 motorima završavaju u manje razvijenim zemljama, poput Srbije.

Ipak, smatraju analitičari, uprkos tome što je stopa nezaposlenosti u evrozoni od 12,2 odsto izuzetno visoka, pa čak i „bez presedana“, većina znakova ukazuje na oporavak tržišta novih automobila.

Godišnji tempo prodaje automobila u Evropi trenutno iznosi 13,5 miliona jedinica, što je znatno ispod 18 miliona prodatih jedinica u 2007. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana